Femeile însărcinate care beau sau se spală cu apa de la robinet dezinfectată cu prea mult clor prezintă risc dublu de a naşte un copil cu defecte cardiace sau cerebrale, potrivit unui studiu realizat în Taiwan de o echipă de cercetători britanici, publicat în Environmental Health.
Studiul, la care au participat aproape 400.000 de bebeluşi, a evidenţiat o legătură clară între substanţele care se formează în timpul dezinfectării cu clor şi cazurile de defecte de naştere.
Produşi chimici post-dezinfectare.
Apa de băut, apa de duş, apa din piscină şi chiar vaporii degajaţi de apa de la robinet pusă la fiert pot conţine trihalometan (THM), spun cercetătorii.
Deşi studiul a fost efectuat în Taiwan, specialiştii spun că şi în Marea Britanie una din şase locuinţe este expusă unui nivel mai ridicat decât limita maximă admisă de THM, concentraţiile fiind mai mari primăvara şi toamna.
Analiza bebeluşilor participanţi la studiu a scos la iveală faptul că cei născuţi în regiuni în care nivelul de THM este ridicat prezentau cu 80% mai multe probabilităţi de a suferi de defect septal ventricular – o gaură în centrul inimii - şi cu 50% mai multe riscuri de a avea boltă palatină despicată.
Probabilitatea ca aceştia să sufere de anencefalie – absenţa cerebelului şi a encefalului, asociată cu absenţa oaselor plate ale cutiei craniene - era aproape dublă.
Deşi defectele de naştere sunt rare – 2% dintre copii –, cele trei boli menţionate mai sus sunt cele mai comune.
Specialiştii cred că substanţele pot afecta direct fătul. De asemenea, influenţa negativă a THM poate afecta direct chiar ovulele femeii. Deşi studiul nu a dovedit că THM provoacă defectele de naştere, aceasta nu este prima lucrare care ajunge la asocierea acestora.
Coordonatorul studiului, profesorul Jouni Jaakkola, a indicat că studiul a scos la iveală nu numai faptul că apa dezinfectată cu clor poate provoca defecte de naştere, dar şi că produşii secundari ai procesului de dezinfectare pot fi responsabili de anumite defecte de naştere comune.
THM este un produs format în urma reacţiei chimice dintre clor şi compuşi organici care se găsesc în lacuri, râuri şi rezervoare.
Cantitatea de THM din timpul dezinfectării poate varia în funcţie de sursa apei şi de proces. Acest lucru înseamnă că apa care a fost dezinfectată cu mult clor nu trebuie neapărat să conţină un nivel ridicat de THM.
Unele filtre de apă nu pot înlătura toţi compuşii dăunători şi unele ape îmbuteliate pot conţine niveluri mari de astfel de compuşi.
Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, autorii studiului, spun că nu este practic posibil ca femeia însărcinată să evite apa de la robinet şi din acest motiv măsurile ar trebui luate de cei care se ocupă de dezinfectarea apei, aceştia urmând să se asigure că nivelul de THM este cât mai mic.
Reacţii.
Inspectoratul pentru apă potabilă din Marea Britanie spune că propriul său studiu, efectuat la scară mare, nu a găsit o asociere între THM şi defectele de naştere.
„Dezinfectarea cu clor este sigură şi a fost utilizată de secole. Singurul motiv pentru care boli ca holera şi febra tifoidă nu există în sistemul nostru de apă este pentru că se foloseşte dezinfectarea cu clor”, adaugă Inspectoratul.