Un cercetător elveţian a inventat un costum de haine „inteligente” capabile să monitorizeze starea de sănătate a celui care le poartă.
Centrul Elveţian pentru Electronică şi Microtehnologie (CSEM) este instituţia care coordonează proiectul BIOTEX pentru folosirea materialelor biosensibile, cu scopul de a evalua şi monitoriza starea de sănătate, iar iniţiatorul este cercetătorul Jean Luprano.
Hainele care pot măsura temperatura corpului sau pot monitoriza ritmul cardiac al celui care le poartă sunt pe piaţă de câteva luni. În textura materialului sunt integraţi numeroşi senzori ce monitorizează semnele vitale ale persoanei care poartă hainele. Dacă sunt detectate valori ce pot reprezenta motive de îngrijorare, veşmintele sunt programate să contacteze telefonic medicul purtătorului şi chiar să îi trimită acestuia din urmă un SMS, prin care să îl atenţioneze să aibă mai multă grijă de sănătate.
Mai multe universităţi europene şi câteva mici întreprinderi din Italia, Franţa şi Irlanda au colaborat cu CSEM pentru ca proiectul BIOTEX să poată fi pus în practică, fără să existe probleme de ordin financiar sau tehnologic.
Una dintre cele mai mari realizări a fost crearea unui ansamblu de biosenzori ionici, capabili să măsoare valorile de sodiu, potasiu şi cloruri din mostre din fluidele secretate de glandele sudoripare. Alt senzor măsoară conductivitatea sudorii şi există, de asemenea, un senzor de pH în miniatură, care indică prin culori orice modificare a valorii acestuia.
Deşi în cadrul proiectului BIOTEX au fost rezolvate mai multe aspecte tehnice legate de posibilitatea de monitorizare biochimică permanentă, Jean Luprano susţine că mai este nevoie de multe cercetări legate de aplicarea optimă a acestei tehnologii.