O singură doză de chimioterapie este la fel de eficace ca o terapie radiologică pentru tratarea cancerului precoce la testicule, ce afectează mai ales bărbaţii tineri, potrivit unui studiu prezentat la a 44-a conferinţă anuală a Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO), care a avut loc la Chicago, SUA.
"Studiul arată că o singură doză de chimioterapie pe bază de săruri de platină, după o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea testiculului afectat, constituie o nouă alternativă fără risc a radioterapiei pentru pacienţii atinşi de tumori testiculare precoce, care preferă un tratament mai scurt", a indicat profesorul Tim Olivier, specialist oncolog la spitalul St Bartholomew din Londra, coordonator al lucrării.
Studii viitoare vor stabili dacă este posibilă evitarea înlăturării testiculului, doar prin eliminarea tumorii şi a ţesutului sănătos care o înconjoară, urmată de o simplă doză de chimioterapie, în cazul bărbaţilor aflaţi într-un stadiu incipient al bolii.
La studiu au participat 1.477 de pacienţi, jumătate dintre aceştia suferind de un tip de tumoare testiculară numită seminom.
Din acest total, 573 de pacienţi aleşi la întâmplare au primit câte o singură doză de chimioterapie pe bază de săruri de platină.
Al doilea grup, de 904 bolnavi, a urmat tratamentul radiologic clasic, pe parcursul a două sau trei săptămâni după operaţie.
După cinci ani, rata de recurenţă a cancerului a fost statistic similară în cele două grupuri, adică de 5% în rândul pacienţilor care au primit o singură doză de chimioterapie şi de 4% în celălalt grup.
După o perioadă de monitorizare de, în medie, 6,5 ani, pacienţii care au primit chimioterapie prezentau cu 78% mai puţine riscuri de a dezvolta o nouă tumoare faţă de cei care au făcut radioterapie.
Autorii studiului spun, însă, că rezultatele trebuie verificate prin intermediul unor teste la scară mai mare.
Cancerul la testicule este cel mai frecvent diagnosticat la bărbaţii cu vârste între 15 şi 35 de ani. Numai în Statele Unite, anual, sunt diagnosticate 8.000 de cazuri noi, majoritatea vindecabile prin chirurgie urmată de radioterapie.