Lavetele dezinfectante folosite la curăţenie în spitale pot contribui mai degrabă la răspândirea bacteriilor rezistente la medicamente decât la uciderea acestora, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, preluat de dailymail.co.uk.
Cercetătorii de la Universitatea din Cardiff, autorii studiului, spun că utilizarea unei singure lavete pentru curăţarea mai multor suprafeţe poate contribui la răspândirea unor infecţii potenţial mortale, precum cele provocate de stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA).
"Lavetele pot fi eficiente în înlăturarea, uciderea şi prevenirea transferului de agenţi patogeni precum MRSA, însă numai dacă sunt folosite cum trebuie", a indicat Gareth Williams, coordonator al studiului.
"Am descoperit că cea mai eficientă metodă de a preveni răspândirea MRSA în spital este de a utiliza laveta o singură dată pe o singură suprafaţă", a spus acesta.
Williams spune că studiul se bazează pe investigaţiile făcute în secţiile de terapie intensivă din două spitale din Marea Britanie.
Acesta a indicat, la o conferinţă a Societăţii Americane de Microbiologie, care a avut loc la Boston, că practica de a utiliza o lavetă pe mai multe suprafeţe este "foarte riscantă", potrivit testelor de laborator.
Un număr mare de bacterii sunt transferate pe alte suprafeţe dacă laveta dezinfectantă este reutilizată.
MRSA ucide anual, numai în Marea Britanie, aproximativ 2.000 de pacienţi din spitale, deşi unii experţi cred că numărul real se apropie de 5.000.
Lavetele au constituit un instrument principal de control al răspândirii bacteriilor în ultimii trei ani, însă acestea nu reuşesc să distrugă toţi agenţii patogeni cu care vin în contact, ei fiind transferaţi pe alte suprafeţe.