Bărbaţii care suferă de boli ale gingiilor prezintă cu 14% mai multe riscuri de a dezvolta cancer, iar descoperirea ar putea fi valabilă şi în cazul femeilor, potrivit unui studiu publicat în The Lancet Oncology.
Parodontoza provoacă halenă şi sângerarea gingiilor. Dacă este netratată, favorizează apariţia cariilor şi pierderea dinţilor, pentru că bacteriile se pot instala între dinţi şi linia gingiilor.
Studii recente au scos la iveală o asociere între parodontoză şi probleme de sănătate precum maladiile cardiace. Însă noul studiu este cel mai complex realizat până în prezent în ceea ce priveşte asocierea între parodontoză şi cancer.
Cercetătorii nu au descoperit, însă, mecanismul din spatele acestei asocieri. Aceştia cred că boala gingiilor provoacă inflamaţii în organism, care contribuie la dezvoltarea tumorilor. Ar putea fi, de asemenea, un semn al slăbirii sistemului imunitar.
Fumatul a fost asociat cu parodontoza, însă după ce s-a luat în calcul acest factor riscul de cancer a crescut la 20%.
Profesorul Dominique Michaud, epidemiolog la Imperial College din Londra, a utilizat datele provenite de la un studiu care a început în 1986 şi la care au participat 48.375 de bărbaţi ce lucrau în sistemul sanitar din SUA, cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani.
Aceştia au oferit informaţii despe starea sănătăţii şi stilul de viaţă, inclusiv parodontoză, pierderea dinţilor, fumat, dietă alimentară.
Studiul a durat 17,7 ani şi în această perioadă s-au înregistrat 5.720 de cazuri de cancer. În această grupă nu au fost incluse cancerele benigne ale pielii şi nici cancerul la prostată non-agresiv.
Cele mai comune cancere au fost de colon, malign al pielii, pulmonar, al vezicii urinare şi avansat al prostatei.
Bărbaţii care sufereau de parodontoză au prezentat un risc mai crescut de cancer pulmonar (36%), renal (49%), pancreatic (54%) şi leucemie (30%), faţă de cei care nu aveau probleme cu gingiile.
Bărbaţii care aveau mai puţin de jumătate din numărul normal de dinţi au prezentat cu 70% mai multe riscuri de cancer pulmonar.
„Rezultatele sugerează că sănătatea dentară şi orală este mai importantă la nivelul general al organismului decât s-a crezut până acum”, a spus Michaud.