Un vaccin experimental produs de o firmă americană poate dubla rata de supravieţuire a pacienţilor care suferă de glioblastom multiform, cea mai frecventă tumoare letală pe creier, potrivit unui studiu prezentat, luni, la o conferinţă medicală care a avut loc la Chicago, informează AFP.
Printre cei atinşi de această boală se numără şi senatorul american democrat Ted Kennedy, care a fost operat luni, la un spital din Durham, în Carolina de Nord.
Un vaccin experimental, produs de firma americană Avant Immunotherapeutics Inc şi pentru care laboratorul Pfizer a achiziţionat drepturile de comercializare, poate stimula sistemul imunitar pentru a ataca tumoarea.
La studiul clinic au participat 23 de pacienţi atinşi de glioblastom de dimensiuni mari. Aceştia au trăit, în medie, 33 de luni după diagnostic, a precizat profesorul John Sampson, de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, care a prezentat studiul la a 44-a conferinţă anuală a Societăţii Americane de Oncologie Clinică ASCO) de la Chicago.
Pacienţii atinşi de tumoare care primesc tratamentul standard (radioterapie) trăiesc, în medie, 14 luni.
Studiul a mai scos la iveală faptul că vaccinul a întârziat recidiva tumorii după operaţia chirurgicală. La pacienţii vaccinaţi, tumoarea a reapărut la, în medie, 16,6 luni după operaţia chirurgicală, faţă de şase luni.
Boală agresivă.
Glioblastomul este un cancer foarte agresiv, cu un pronostic sumbru, a indicat, luni, în timpul unei conferinţe de presă, medicul Mark Gilbert dela Centrul de oncologie M.D. Anderson din Texas, specialist în bolile creierului.
Tumoarea ucide anual 50% dintre bolnavi în timpul primului an de la diagnostic şi foarte puţini pacienţi ajung să trăiască mai mult de trei ani. Fără tratament, tumoarea reapare la două-trei luni de la eliminarea pe cale chirurgicală.
Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, Gilbert a indicat că senatorul Kennedy ar putea beneficia de vaccin cu condiţia ca tumoarea sa să fost în întregime eliminată.
Edward Kennedy, în vârstă de 76 de ani, ultimul frate în viaţă al preşedintelui asasinat J.F. Kennedy, a trecut, luni, cu succes peste o operaţie de eliminare a unei tumori pe creier, a anunţat medicul său, Allan Freidman, care a adăugat că senatorul va continua cu radioterapie şi chimioterapie.
Vaccinul, care este administrat împreună cu chimioterapie pentru a îmbunătăţi sistemul imunitar, are ca ţintă un receptor de pe celulele tumorale a cărui mutaţie este responsabilă de dezvoltarea cancerului.
Un studiu clinic la scară mai mare va debuta în toamnă, a spus Gilbert.
În 2008, aproximativ 22.000 de cazuri de tumori maligne ale creierului şi măduvei coloanei vertebrale vor fi diagnosticate în Statele Unite şi circa 13.000 de persoane vor muri, potrivit statisticilor Societăţii Americane de Oncologie.