Anumite tulpini de gripă aviară evoluează, căpătând caracteristici susceptibile să provoace o pandemie umană, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences şi preluat de AFP.
Analizele eşantioanelor recente de virus al gripei aviare au demonstrat că unele dintre tulpinile H7, care au provocat infecţii minore şi non-transmisibile în America de Nord în perioada 2002 - 2004, au dobândit o afinitate crescută cu elemente din celulele traheii umane.
Testele efectuate ulterior pe dihori sugerează, totuşi, că aceste tulpini nu sunt încă transmisibile.
Însă o tulpină a virusului H7N2, o formă de gripă aviară puţin patogenă izolată pe un bărbat în 2003, la New York, a reuşit să se multiplice în aparatul respirator al unui dihor şi s-a tranmis între dihori infectaţi şi sănătoşi, sugerând că ar putea fi transmis şi între oameni.
Potrivit cercetătorilor, tulpina ar putea evolua şi dobândi aceleaşi proprietăţi contagioase ca responsabilele pandemiilor mondiale din 1918, 1957 şi 1968.
"Rezultatele sugerează că clasa H7 a virusului s-a adaptat parţial pentru a recunoaşte receptorii care favorizează virusul gripei umane", a explicat Terrence Tumpey, microbiolog la Centrul american de control şi prevenire a maladiilor din Atlanta.