Riscul de îmbolnăvire de cancer al gurii este determinat de nişte gene şi de ritmul cu care acestea descompun alcoolul în organism, potrivit unui studiu la scară mare realizat de cercetătorii scoţieni, preluat de telegraph.co.uk.
Sute de pacienţi cu cancer al gurii, laringelui şi esofagului, din Europa şi America Centrală şi de Sud, dar şi oameni care nu sufereau de aceste boli au fost studiaţi de cercetătorii de la Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie.
Specialiştii au studiat două gene implicate în metabolizarea alcoolului - o substanţă cunoscută a fi un factor de risc pentru cancerul oral.
Persoanele purtătoare ale unor variante ale acestor gene par a prezenta mai puţine riscuri de a dezvolta cancer în zona gurii sau a gâtului pentru că alcoolul este descompus mai repede în organism.
Profesorul Tatiana Macfarlane, coordonator al studiului, a spus: "Studiul indică faptul că riscul de cancer oral este asociat atât cu anumite gene cât şi cu stilul de viaţă".
"În particular, riscul depinde de cât de repede reuşeşte organismul să metabolizeze alcoolul", a adăugat aceasta.
"Rezultatele sugerează că riscul scade cu cât organismul reuşeşte să metabolizeze alcoolul mai repede", a explicat profesorul.
Studiul a fost publicat în Nature Genetics.