Cancerul, maladiile cardiovasculare şi accidentele rutiere vor sta la originea a 30% dintre decesele înregistrate în lume în 2030, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), prezentat la o conferinţă mondială care are loc la Geneva şi preluat de AFP.
În schimb, maladiile infecţioase ucid din ce în ce mai puţine persoane şi vor sta la originea a doar 25% dintre decesele înregistrate în lume în 2030, potrivit "Statisticilor sanitare mondiale pe 2008", publicate în cadrul reuniunii anuale a OMS, care are loc săptămâna aceasta, la Geneva.
"La nivel global, numărul deceselor provocate de cancer va creşte de la 7,4 milioane în 2004 la 11,8 milioane în 2030, în timp ce numărul deceselor provocate de maladii cardiovasculare va creşte, în aceeaşi perioadă, de la 17,1 milioane la 23,4 milioane", indică studiul.
Numărul deceselor provocate de accidentele rutiere va fi aproape dublu, de la 1,3 milioane la 2,4 milioane în perioada 2004 - 2030, mai ales "din cauza creşterii numărului de proprietari de autovehicule cu motor şi a utilizării acestora în favoarea creşterii economice în ţările cu venit mic şi mediu", este de părere OMS.
Creşterea mortalităţii provocate de maladiile non-transmisibile va fi acompaniată de scăderea semnificativă, la nivel mondial, a numărului de decese provocate de maladii infecţioase sau parazitare, inclusiv SIDA, tuberculoză şi malarie, potrivit studiului OMS.
Numărul deceselor provocate de maladia SIDA va continua, totuşi, să crească, pentru a atinge un prag de 2,4 milioane în 2012 şi pentru ca ulterior să scadă, la 1,2 milioane, în 2030.