Un sondaj realizat de cercetătorii britanici a scos la iveală faptul că o porţie de kebab poate conţine şi 200 de mililitri de ulei, iar alte feluri de mâncare de tip fast food sunt aproape la fel de bogate în grăsime, informează thisislondon.co.uk.
Nutriţioniştii spun că persoanele care consumă săptămânal doar două porţii din aceste feluri de mâncare grasă prezintă riscul de a suferi un infarct în următorii 10 ani.
Cercetătorii de la Hampshire County Council au testat conţinutul mai multor tipuri de mâncare fast food, printre care s-au numărat feluri chinezeşti, indiene, pizza, kebab şi peşte cu cartofi prăjiţi, şi au făcut nişte descoperiri îngrijorătoare.
Denise Thomas, şeful departamentului de nutriţie şi dietetică din cadrul Portsmouth Hospitals Trust, a declarat că este şocată de rezultate.
Multe dintre felurile de mâncare conţineau în numai o porţie toată cantitatea de grăsime zilnică recomandată.
Cantitate dublă de grăsime.
Kebabul conţine 111 grame de grăsime, de două ori cantitatea de grăsime zilnică recomandată. Dacă porţia de kebab cântăreşte 400 de grame, grăsimea conţinută este un sfert din aceasta. O cantitate de 111 grame de grăsime conţine 1.000 de calorii - echivalentul a 200 de mililitri de ulei, a explicat cercetătorul. Grăsimea este, în principal, saturată şi contribuie la creşterea nivelului de colesterol şi la îngroşarea arterelor.
Dacă la dieta obişnuită se adaugă săptămânal două porţii de kebab, se creează condiţiile pentru apariţia bolii coronariene cardiace. Dacă la aceasta se adaugă factori precum dieta alimentară dezechilibrată, sedentarism şi vârstă înaintată, cresc riscurile de maladii cardiace şi infarct. Dacă se consumă multe fructe şi legume, riscurile acestea scad.
Pentru acest studiu au fost analizate 150 de feluri de mâncare de tip fast food.
Cercetătorii au mai spus că felul de mâncare cel mai bogat în grăsime este kebabul, în timp ce cel mai sărac este porcul "char siu". Felul cel mai sărac în sare este codul cu cartofi prăjiţi.
(16 mai 2008, 11:46:14
si daca mai vorbim de cartofii autohtono prajiti in ulei de palmier care se stie ca nu contine colesterol, scuze ma repet, de unde atatea grasimi