Stilul de alimentaţie al oamenilor din epoca de piatră este mult mai benefic pentru sănătate decât ne-am fi putut aştepta, el reducând considerabil riscul afecţiunilor cardiovasculare sau al diabetului. În plus, este şi o armă eficientă împotriva kilogramelor în plus.
Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu realizat de specialiştii suedezi de la Karolinska Institute, care au constatat că după o dietă de trei săptămâni în stil paleolitic, se pierd, în medie, 2,5 kilograme.
20 de voluntari cu o stare bună de sănătate au mâncat, timp de trei săptămâni, fructe si legume proaspete sau congelate, roşii la cutie, suc de lămâie, condimente şi ceai sau cafea, însă fără zahăr sau lapte. Din alimentaţie nu au lipsit nici carnea slabă, seminţele şi nucile.
În plus, o dată pe săptămână, participanţii la experiment au avut voie să mănânce fructe uscate şi o porţie de carne grasă, precum şi doi cartofi pe zi.
În principiu, acest stil de alimentaţie a presupus eliminarea cerealelor, a pâinii, laptelui, untului, brânzeturilor, sau zahărului.
Din alimentaţie au fost de asemenea eliminate alimentele precum pastele sau orezul, iar sucul de fructe şi alcoolul au fost categoric interzise.
La terminarea experimentului, rezultatele au fost impresionate. Cele 14 persoane care au urmat regimul până la sfârşit au pierdut, în medie, 2,5 kilograme. În plus, tensiunea sistolică scăzuse considerabil.
Potrivit specialiştilor, un astfel de regim oferă protecţie şi împotriva diabetului. Oamenii de ştiinţă atrag însă atenţia persoanelor interesate să urmeze o astfel de dietă să includă totuşi şi câteva surse de calciu în alimentaţie, dat fiind că eliminarea acestora ar putea cauza osteoporoza la vârste înaintate.
Click News