Alcoolul este un duşman de temut pentru sănătatea doamnelor, dovedindu-se extrem de nociv indiferent de cantitatea consumată. Chiar şi un consum moderat de unul sau două pahare de alcool contribuie la creşterea riscului de apariţie a cancerului la sân
Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu fără precedent, coordonat de Jasmine Lew, de la National Cancer Institute din Bethesda, la care au participat aproape 200.000 de femei, ţinute sub observaţie din 1995.
În opinia specialiştilor, chiar şi consumul moderat, de unu sau două pahare de alcool, indiferent de ce tip, duce la creşterea cu 32 la sută a riscului de apariţie a unei tumori maligne.
Consum mare, risc mare.
În cazul în care consumul este de peste trei pahare de alcool, riscul de apariţie a cancerului este cu 51 la sută mai mare decât în cazul femeilor abstinente. Cancerul la sân este a două formă de neoplazie la femei, din punctul de vedere al frecvenţei, fiind depăşit doar de tumorile la plămâni.
La nivel global, se estimează că în acest an, 1,2 milioane de femei vor fi afectate de cancer mamar, iar potrivit aprecierilor specialiştilor, 500.000 dintre paciente nu vor reuşi să învingă boala.
În precedent, alte studii atrăseseră deja atenţia cu privire la faptul că alcoolul ar putea fi un factor de risc pentru cancerul la sân. În acest studiu, epidemiologii au studiat obiceiurile alimentare a 184.418 de femei, începând cu 1995.
De-a lungul timpului, 5.461 dintre acestea, s-au îmbolnăvit de cancer la sân. Specialiştii au analizat consumul de alcool al femeilor diagnosticate cu cea mai comună formă de tumoare, estrogen-receptor şi progesteron-receptor pozitive. Acest tip de tumoare le afectează mai ales pe femeile la menopauză.
Specialiştii au constat că, spre deosebire de femeile care nu consumă alcool, o doamnă care consumă mai puţin de un pahar de băuturi alcoolice prezintă un risc de îmbolnăvire cu şapte procente mai ridicat, riscul crescând proporţional cu cantitatea de lichid consumată.
„Studiul nostru demonstrează că alcoolul influenţează metabolismul estrogenilor, care se află la baza neoplaziei şi chiar şi un consum moderat poate avea efecte negative”, a concluzionat Lew.