Alăptarea pe termen lung favorizează dezvoltarea cognitivă şi inteligenţa bebeluşilor, potrivit unui studiu canadian realizat pe un eşantion mare de copii (14.000) în Belarus, publicat în Archives of General Psychiatry şi preluat de AFP.
Studii anterioare au stabilit deja o legătură între alăptare şi dezvoltarea creierului, însă noua lucrare, coordonată de profesorul de pediatrie, epidemiologie şi statistică Michael Kramer, de la Universitatea McGill din Montréal, este cel mai mare efectuat vreodată pe un eşantion aleatoriu.
Studiul concluzionează că hrănirea exclusivă cu lapte matern contribuie la creşterea coeficientului de inteligenţă al copiilor şi la îmbunătăţirea randamentului şcolar, au indicat cercetătorii, fără a preciza durata preconizată a alăptării.
"Este un cadou pe care orice mamă îl poate oferi fiecărui copil al său", a spus Kramer.
La studiu au participat 14.000 de copii, care au fost monitorizaţi timp de şase ani şi jumătate în 30 de spitale şi clinici din Belarus.
Jumătate dintre mame au participat la un program care viza încurajarea alăptării. Celelalte mame au primit doar îngrijirea postnatală de rutină.
Metoda a permis, potrivit cercetătorilor, evaluarea efectelor alăptării asupra dezvoltării copiilor fără ca rezultatele să fie influenţate de factori precum nivelul de inteligenţă al mamei sau interacţiunea cu bebeluşul.
Dezvoltarea cognitivă a copiilor a fost măsurată cu ajutorul testelor de inteligenţă realizate de pediatri şi apoi prin evaluări ale capacităţilor şcolare făcute de profesori.
Rezultatele au fost mai bune în grupul care a participat la programul care a încurajat alăptarea.
Şi alte studii au stabilit o legătură între alăptare şi dezvoltarea cognitivă, spune Kramer. Însă originalitatea acestui nou studiu stă în faptul că mamele au fost alese la întâmplare, fără a se lua în calcul diferenţele de comportament sau educaţie.
Studiul nu a determinat, însă, dacă însuşi laptele matern favorizează dezvoltarea intelectuală a copilului.
"În ceea ce mă priveşte, prefer să cred că a contat contactul fizic sau emoţional dintre mamă şi copil, pentru că durează mai mult să alăptezi decât să hrăneşti cu biberonul", a spus Kramer.
( 8 mai 2008, 08:14:32