Terapiile hormonale contribuie semnificativ la creşterea riscului de accident cerebral la femeile la menopauză, indiferent de momentul în care acestea au ales să înceapă tratamentul, potrivit unui studiu american publicat în Archives of Internal Medicine.
Femeile care iau estrogen, un hormon sexual feminin, prezintă cu 39% mai multe riscuri de accident cerebral, faţă de femeile care nu au făcut niciodată tratament hormonal.
Femeile care au luat o combinaţie de estrogen şi progestin, formă sintetică a progesteronului, prezintă cu 27% mai multe riscuri de a suferi un accident cerebral.
"Riscul crescut s-a menţinut indiferent de momentul ales pentru începerea terapiei hormonale”, spun specialiştii.
În schimb, femeile tinere care au făcut tratament hormonal o perioadă mai mică de cinci ani nu prezintă o creştere semnificativă a riscurilor de accident cerebral, subliniază autorii studiului, realizat de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital şi de la Universitatea din Harvard, Boston.
La studiu, desfăşurat în perioada 1976 - 2004, au participat 121.700 de femei, cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani.
În timpul studiului, au fost înregistrate 360 de cazuri de accident cerebral în rândul femeilor care nu făceau tratament hormonal şi 414 cazuri în rândul celor care urmau o terapie hormonală.
Subiect de controversă.
Binefacerile tratamentelor hormonale constituie un subiect de controversă în rândul specialiştilor. Studii precedente au analizat deja riscul de accident cerebral asociat tratamentelor hormonale la femeile la menopauză, însă riscurile pentru femeile mai tinere nu au fost studiate.
Incidenţa accidentului cerebral era mai scăzută în rândul femeilor mai tinere. Cercetătorii au mai notat şi că riscul creşte direct proporţional cu concentraţia de estrogen.
"În concluzie, studiul indică faptul că terapia hormonală este legată de un risc crescut de accident cerebral indiferent de hormonii utilizaţi şi de momentul în care s-a început tratamentul", spun autorii noii lucrări.
Totuşi, riscul de accident cerebral legat de utilizarea de hormoni la femeile tinere este scăzut şi poate fi redus în continuare dacă se micşorează dozele de tratament şi durata acestuia, spun specialiştii.