Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 apr 2008 - Anul XIII, nr. 88 (3769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Somnul neregulat poate provoca somnambulism

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Persoanelor predispuse la somnambulism li se recomandă să îşi organizeze şi să respecte un program strict de somn, pentru a evita plimbările nocturne nedorite.

Somnambulismul este o tulburare din cauza căreia persoana afectată se implică, în timp ce doarme, în activităţi pe care le execută în mod normal în timpul zilei, cum ar fi plimbatul sau aranjatul lucrurilor prin casă. Această tulburare afectează aproximativ patru la sută dintre adulţi şi poate cauza confuzie mentală şi amnezie în rândul somnambulilor, care, în momentul plimbărilor nocturne, nu ştiu foarte bine unde se află sau de ce.

Câţiva cercetători din cadrul Universităţii din Montreal au ajuns la concluzia că lipsa somnului poate spori efectele acestei tulburări. Oamenii de ştiinţă le recomandă persoanelor predispuse la somnambulism să respecte cu stricteţe programul de odihnă.

Subiecţii care au participat la studiul făcut de cercetătorii canadieni au fost de acord să le fie monitorizat somnul pe durata nopţii, într-o evaluare iniţială. În următoarea etapă, aceiaşi pacienţi au fost ţinuţi treji o noapte şi supravegheaţi. După 25 de ore li s-a permis să îşi recupereze somnul pierdut. Pacienţii au fost înregistraţi pe suport video când au dormit, acest lucru permiţându-le cercetătorilor să le evalueze comportamentele în funcţie de complexitatea acţiunilor făcute în timpul somnului (de la jucatul cu cearşafuri până la încercarea de a coborî din pat). Rezultatele au fost remarcabile: în timpul somnului obişnuit, numai în cazul a 20 de pacienţi s-au înregistrat 32 de „episoade” de somnambulism, în timp ce, în timpul somnului de recuperare, 90 la sută dintre subiecţi au avut în total 92 de „episoade” de somnambulism. S-a ajuns la concluzia că somnambulii întâmpină mari probleme în a trece în diferite stadii de somn.

Cercetătorii canadieni consideră că rezultatele susţin teoria potrivit căreia somnambulismul poate fi investigat şi diagnosticat cu ajutorul unor metode obiective.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Somnul neregulat poate provoca somnambulism.
 Vizualizări articol: 629 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Somnul neregulat poate provoca somnambulism0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei