Un medicament experimental a reuşit, la cobai, să protejeze celulele sănătoase gastrointestinale şi ale măduvei osoase de efectele radiaţiilor administrate în tratamentele anticancer sau care ar fi emise după explozia unei bombe radiologice, potrivit unui studiu american preluat de AFP.
Deşi radioterapia este o armă eficace în distrugerea tumorilor canceroase, ea poate avea efecte devastatoare asupra celulelor sănătoase din organism.
Autorii studiului, publicat, vineri, în revista Science, spun că sunt necesare tratamente care să reducă aceste efecte.
Noul medicament, numit CBLB502, care a fost testat pe şoareci şi maimuţe, a reuşit să protejeze celulele gastrointestinale şi cele ale măduvei osoase sănătoase ale acestor animale, fără să reducă eficacitatea tratamentului radiologic asupra celulelor canceroase, a explicat Ludmila Burdelia, de la Institutul oncologic Roswell Park, din Buffalo (New York), principalul autor al studiului.
Tratamentul activează un mecanism molecular binecunoscut la care recurg anumite celule canceroase pentru a scăpa de distrugerea radiaţiilor, a explicat cercetătorul.
O simplă doză din acest medicament este suficientă pentru protejarea şoarecilor şi maimuţelor împotriva concentraţiilor mortale de radiaţii, preciză cercetătorii, adăugând că studiile clinice asupra oamenilor ar putea începe din această vară.
Doctorul Richard Kolesnick, de la Centrul oncologic Memorial Sloan-Kettering, din New York, este de părere că acest studiu constituie "un pas înainte într-o problemă care constituie de multă vreme o provocare pentru lumea ştiinţifică".
Doctorul Preet Chaudhary, oncolog la Universitatea din Pennsylvania, este de părere că lucrările ar putea avea aplicaţii extinse în lupta împotriva cancerului.