Riscul de cancer la sân se dublează la femeile care prezintă în sânge un nivel ridicat de grăsimi de origine industrială (ulei vegetal parţial hidrogenat, pâine industrială, mezeluri, prăjituri, chips-uri, paste, pizza etc.), potrivit unui studiu francez preluat de AFP.
Potrivit studiului publicat în American Journal of Epidemiology, efectele defavorabile ale acestor grăsimi rele, numite acizi graşi trans, pe plan cardiovascular sunt cunoscute încă de la începutul anilor '90, însă nu s-a evaluat până de curând impactul asupra cancerului la sân.
Cercetătorii de la Institutul naţional de sănătate şi cercetări medicale (Inserm) şi de la Institutul de oncologie Gustave Roussy din Regiunea Pariziană au încercat să evalueze rolul acestor grăsimi asupra dezvoltării cancerului la sân utilizând mostre de sânge prelevate în perioada 1995 - 1998 de la 25.000 de femei, monitorizate în cadrul unui studiu francez mai amplu, E3N, la care au participat 100.000 de femei. După analizele sangvine, au fost alese 363 de femei cu cancer mamar şi 702 femei sănătoase.
Cercetătorii au descoperit că riscul de cancer mamar creşte direct proporţional cu nivelul de acizi graşi trans din organism. Aceşti acizi provin din produsele alimentare industriale (alimente procesate, semipreparate, preparate, n.r.).
"Femeile care aveau cel mai ridicat nivel de acizi graşi trans în sânge prezentau un risc dublu de cancer mamar faţă de cele care aveau cel mai scăzut nivel de acizi", indică studiul. "În această etapă, nu putem recomanda decât diminuarea consumului acestor produse, surse de acizi graşi trans de origine industrială", spun cercetătorii.
Specialiştii mai spun că ar trebui limitate procedurile industriale care generează acizi graşi trans, aşa cum s-a făcut în Danemarca, în urmă cu câţiva ani. De asemenea, produsele ar trebui să poarte etichete care să indice clar cantitatea de acizi graşi trans pe care o conţin.