Viciul fumatului este transmis genetic. Persoanele care nu reuşesc să renunţe la ţigări trebuie să ştie că vinovată de această situaţie este chiar moştenirea lor genetică.
Rezultatele a trei studii în cadrul cărora s-a ajuns la aceeaşi concluzie au fost publicate recent în revistele Nature şi Nature genetics. Acestea scot în evidenţă legătura între anumite gene şi dependenţa de nicotină.
Este pentru prima dată când este demonstrată legătura între gene, deşi de acum 40 de ani se bănuia existenţa ei. „Genele fumatului” se numesc Chrna 3, Chrna 4 şi Chrna 5 şi se găsesc în cromozomul 15q24.
Acestea au fost descoperite după ce au fost analizate genele a 14.000 de fumători islandezi, care au fost împărţiţi în mai multe grupe, în funcţie de numărul de ţigări fumate pe zi. Cercetătorii au descoperit că există o legătură puternică între genele sau variaţiile acestora şi dependenţii de nicotină. „Genele sunt cele care îl fac pe deţinătorul lor dependent de tutun şi, în acelaşi timp, incapabil să renunţe la acest viciu”, a precizat unul dintre autorii studiului. Un fumător care moşteneşte dependenţa de la ambii părinţi are cu 80 la sută mai multe şanse să se îmbolnăvească de cancer la plămâni faţă de un fumător fără acest „bagaj” genetic. De asemenea, el va avea tendinţa de a fuma cu aproximativ două ţigări mai mult decât părinţii săi.
Aceste descoperiri constituie o nouă bază pentru dezvoltarea unor noi metode şi tratamente menite să-i ajute pe cei care doresc să renunţe la fumat.