Schimbările climatice vor contribui la creşterea riscurilor de orbire provocată de cataractă din cauza unor niveluri ridicate de expunere la razele ultraviolete, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii australieni, publicat de AFP.
"Principalii trei factori agravanţi ai cataractei sunt vârsta, fumatul şi expunerea la razele ultraviolete", a declarat Andreas Mueller, medic al fundaţiei australiene Fred Hollows.
"Schimbările climatice vor duce la creşterea nivelului de ultraviolete şi, în consecinţă, a riscului de cataractă", a indicat un comunicat publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a sărbătorit, luni, 60 de ani de existenţă, a făcut din încălzirea globală tema acestei zile.
Deşi cataracta se poate trata prin intermediul unei operaţii chirurgicale banale, maladia este responsabilă de aproape 50% dintre cazurile de orbire (care ar putea fi evitate), provocate de lipsa de îngrijiri medicale, potrivit fundaţiei.
Într-un alt studiu, publicat duminică de organismul "Environment Australia", specialiştii afirmă că încălzirea globală accentuează numărul de boli infecţioase şi respiratorii, dar şi cel al rănilor provocate de furtuni sau incendii din păduri.
"Schimbările climatice sunt deja o realitate în sălile de aşteptare şi blocurile operatorii şi va deveni o problemă majoră pentru sistemele de sănătate în următorul deceniu", concluziona raportul.
Încălzirea globală este responsabilă, anual, de 150.000 de decese şi 5 milioane de noi cazuri de boală, avertiza OMS în 2005.