Autorităţile din Marea Britanie ar putea, în curând, să elimine coloranţii artificiali din sute de produse, după ce cercetătorii au descoperit că aceştia sunt la fel de nocivi pentru copii ca benzina cu plumb, informează telegraph.co.uk.
Aditivii, care se găsesc în foarte multe dulciuri şi băuturi non-alcoolice, au fost asociaţi cu probleme de comportament.
Însă o echipă de cercetători de la Universitatea din Southampton, care a efectuat un studiu finanţat cu 750.000 de lire sterline de Food Standards Agency (FSA) - agenţia de reglementare a alimentelor - sugerează că şapte coloranţi, printre care se numără tartrazina şi galben auriu, pot afecta coeficientul de inteligenţă al copiilor cu până la cinci puncte.
Membrii unei comisii a FSA se vor întâlni, joi, pentru a evalua recomandările specialiştilor şi a decide dacă producătorii trebuie să elimine voluntar şase din cei şapte aditivi vizaţi. Mai multe studii se vor efectua pentru a stabili cu exactitate consecinţele negative ale celui de-al şaptelea, benzoat de sodiu (E211). Coloranţii trebuie să fie înlocuiţi cu substanţe naturale.
Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Southampton a fost publicat în septembrie 2007, însă FSA a ignorat apelul pentru renunţarea la coloranţii respectivi după ce Comisia de toxicologie a spus că aceştia au doar efecte moderate, asupra anumitor copii.
Însă coordonatorul studiului, profesorul Jim Stevenson, a scris FSA şi a cerut acţiuni imediate, comparând efectele coloranţilor asupra inteligenţei copiilor cu cele ale benzinei cu plumb, descoperite la începutul anilor '80. Combustibilul a fost scos din benzinării în 2000, la două decenii de la avertisment.
Un purtător de cuvânt al Federaţiei alimentelor şi băuturilor, care reprezintă industria alimentară, a declarat că aditivii alimentari au fost testaţi în mod corespunzător înainte de a ajunge la public. "Utilizarea aditivilor alimentari este strict reglementată de legislaţia europeană, iar aceştia trebuie să fie aprobaţi de o comisie ştiinţifică europeană înainte de a fi utilizaţi", a spus acesta.
Cei şase coloranţi vizaţi în studiu au fost: tartrazină (E102), roşu alimentar (E124), galben auriu (E110), azorubina (E122), galben de quinoleină (E104) şi roşu alura (E129).