Actos este primul medicament antidiabetic ce poate reduce progresia aterosclerozei, potrivit unui studiu clinic ale cărui rezultate au fost prezentate la cea de-a 57-a ediţie a conferinţei anuale a Colegiului american de cardiologie (ACC), organizată la Chicago.
Până în prezent, nici un alt medicament antidiabetic nu a demonstrat capacităţi de reducere a progresiei aterosclerozei coronariene, o acumulare de placă de colesterol şi calciu în artere, a spus medicul Steven Nissen, şeful serviciului de cardiologie de la Clinica Cleveland (Ohio), principalul autor al studiului.
Testele clinice, numite PERISCOPE, au avut ca scop compararea medicamentului Actos (pioglitazon), de la laboratorul japonez Takeda, o nouă clasă de antidiabetice cu un mare succes comercial, cu Amaryl (glimepirid) de la laboratorul francez Sanofi, un medicament mai vechi. Ambele medicamente se află în mod curent pe reţetele prescrise de medici pentru tratarea diabetului.
La studiu au participat 543 de pacienţi atinşi de maladii coronariene şi diabet. Studiul s-a desfăşurat timp de 18 luni, la 97 de centre medicale din America de Nord şi de Sud, din august 2003 până în martie 2006.
Volumul plăcilor din artere a fost măsurat înainte de începerea testelor şi la încheierea acestor, cu ajutorul unor ecografii.
În grupul voluntarilor trataţi cu Actos nu s-a înregistrat nici o progresie a plăcii arteriale, dimpotrivă, medicii au remarcat chiar o reducere cu 0,16%, în timp ce la pacienţii trataţi cu Amaryl placa a crescut cu 0,73%.
Descoperirea este foarte importantă în domeniu, spune Nissen, care a amintit că maladiile cardiovasculare sunt, în 75% dintre cazuri, responsabile de decesul pacienţilor care suferă de diabet de tipul II, cel mai adesea asociat cu obezitatea.
Înainte de acest studiu clinic, medicii nu făceau deosebire între medicamentele antidiabetice prescrise, a spus cardiologul.
Actos are însă şi câteva părţi proaste, efecte secundare nefaste ce contribuie la creşterea riscului de insuficienţă cardiacă şi fractură osoasă. De altfel, în rândul participanţilor la studiul clinic, s-a înregistrat o rată ridicată de fracturi osoase.
Studiul a fost publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA).