Menopauza este modalitatea evoluţiei umane de a rezolva tensiunile dintre neveste şi soacrele lor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences şi preluat de thisislondon.co.uk.
Modificarea hormonală le împiedică pe femeile mai în vârstă să aibă copii şi să concureze astfel pentru o parte din resursele unei familii mai mari.
Nurorile pot astfel să se concentreze asupra educării propriilor copii.
"Când o femeie (din familie, n.r.) face un copil, fiecare gură pe care o hrăneşti în plus înseamnă mai puţine resurse pentru copilul tău", este de părere Michael Cant, biolog la Universitatea din Exeter.
"Una dintre caracteristici este că hrana se împarte între membrii familiei, iar dacă sunt mai multe femei care fac copii acest lucru înseamnă că urmaşii lor concurează mulţi ani pentru hrană şi resurse", a explicat acesta. Cercetătorul adaugă că femeia în vârstă poate ajuta la creşterea nepoţilor, în timp ce femeia tânără se poate concentra asupra conceperii de copii.
Cant aminteşte că femeile suferă de un declin rapid al fertilităţii după vârsta de 40 de ani, care culminează cu menopauza, aproximativ 10 ani mai târziu.
Studiul ajută la explicarea fenomenului de îmbătrânire rapidă a sistemului reproducător, după vârsta de 40 de ani.
Teorii anterioare spun că menopauza există pentru ca femeile să aibă grijă de nepoţi.
Potrivit unor cercetători, o bunică poate creşte şansele copilului de a supravieţui.
Bunica beneficiază, la rândul ei, de asigurarea că genele ei vor supravieţui.
( 3 apr 2008, 11:02:33
acelasi articol dar scris cu "alte cuvinte" se regaseste si-n gardianul de azi