miercuri, 2 apr 2008 - Anul XIII, nr. 78 (3759)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tehnică de detectare a tumorilor minuscule

Cercetătorii americani au pus la punct o nouă metodă de imagistică medicală capabilă să mărească de mii de ori detaliile interne ale corpului uman, putând astfel detecta tumorile cele mai mici, pe care metodele curente nu le pot identifica, informează AFP.

Tehnica, bazată pe spectroscopia Raman, măreşte câmpul imagisticii moleculare. "Este vorba de o nouă metodă de imagistică ce nu seamănă cu nimic de pe piaţă", a subliniat Sanjiv Sam Gambhir, profesor de radiologie la Universitatea Stanford, California, principalul autor al acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Efectul Raman, descoperit în anii '20 de un fizician indian, este un fenomen optic prin care un mediu poate difuza lumina modificând uşor frecvenţa acesteia. Utilizată pe larg în industrie şi cercetare, spectroscopia Raman permite caracterizarea compoziţiei moleculare şi a structurii unui material.

Este, însă, pentru prima dată când tehnica a fost adaptată pentru a furniza imagini din interiorul corpului uman.

Semnalele emise datorită spectroscopiei Raman sunt mai puternice şi mai persistente decât cele ale metodelor disponibile în prezent, iar tipul de particule utilizate poate furniza informaţii asupra mai multor ţinte moleculare simultan, a explicat Sanjiv Sam Gambhir.

"De obicei, putem măsura unul sau două lucruri simultan. Această metodă ne permite să vedem 10, 20, 30 de lucruri în acelaşi timp", a spus cercetătorul.

Nanoparticulele, care servesc ca balize, sunt injectate în corpul pacientului. Când lumina trimisă de laser, de la o sursă exterioară, le întâlneşte, aceste particule emit semnale care pot fi măsurate şi convertite în puncte vizibili, care le defineşte poziţia în organism.

Autorul compară dezvoltarea acestei noi tehnici, performante şi ieftine, cu tomografia cu emisie de pozitroni (PET scan), utilizată în mod curent în spitale pentru detectarea cancerului sau studierea efectelor tratamentului.

Sanjiv Sam Gambhir şi echipa sa au testat noua tehnică numai pe cobai. Un studiu clinic este prevăzut pentru testarea pe oameni a tehnicii cu nanoparticule din aur pentru a determina posibila utilizare în diagnosticarea cancerului de colon în stadiu incipient, în asociere cu o colonoscopie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tehnică de detectare a tumorilor minuscule.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tehnică de detectare a tumorilor minuscule0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei