Cercetătorii japonezi au reuşit să vindece cobai bolnavi de ciroză hepatică cu ajutorul unui produs genetic ce deschide noi perspective de tratament împotriva acestei maladii considerată până de curând incurabilă, informează AFP.
Echipa de cercetători de la Universitatea medicală din Sapporo (nordul Japoniei) a utilizat un produs genetic ce blochează producţia de colagen. Secreţia excesivă de colagen provoacă fibroza (dezvoltarea patologică exagerată a ţesuturilor conjunctive, n.r.) celulelor hepatice.
Potrivit studiului, publicat în ediţia online a revistei americane Nature Biotechnology, 60 de cobai suferind de ciroză au murit după 40 de zile de boală, în timp ce alţi 12 au supravieţuit datorită tratamentului injectabil, administrat săptămânal. În acelaşi timp, ficatul lor şi-a recâştigat aspectul aproape normal după numai cinci săptămâni de tratament.
Directorul de cercetări, profesorul Yoshiro Niitsu, citat de agenţia de presă Jiji, a anunţat că doreşte "să continue testele clinice cu ajutorul unor companii private şi să lanseze medicamentul în cinci ani".
Norio Hayashi, director general al Societăţii japoneze de hepatologie, a declarat pentru agenţia Kyodo că experimentele efectuate de echipa de la Sapporo "ar putea deschide calea pentru un tratament revoluţionar împotriva cirozei hepatice".
Acesta a subliniat, însă, că "mai sunt necesare studii suplimentare înainte de a permite administrarea medicamentului pacienţilor umani".