Persoanele tinere care continuă să fumeze după ce au suferit un infarct prezintă de trei ori mai multe riscuri de a avea probleme cardiace decât bolnavii care au renunţat la acest viciu, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii greci, preluat de Reuters.
Persoanele cu vârsta până în 35 de ani care continuă să fumeze după un infarct sunt mai predispuse să moară din cauza unui eveniment cardiac, să sufere un al doilea accident vascular sau să aibă nevoie de tratamente pentru deblocarea arterelor faţă de cei care au renunţat la fumat.
Studiul scoate în evidenţă nu numai faptul că fumatul favorizează producerea primului infarct, dar şi că este riscant pentru pacienţii foarte tineri, care au supravieţuit unui astfel de accident cardiac.
Profesorul Loukianos Ralldis, de la Spitalul general universitar din Attikon, Grecia, autorul lucrării, a indicat că la studiu au participat 150 de pacienţi care au suferit un infarct până în vârsta de 36 de ani. Pacienţii au fost monitorizaţi timp de 10 ani.
"Peste 50% dintre pacienţii tineri au continuat să fumeze după primul infarct. Aproape 50% dintre aceştia au suferit un al doilea infarct", a spus Ralldis. "Numai 18% din cei care au renunţat la fumat au suferit un al doilea infarct", a adăugat acesta.
Studiul a fost prezentat la o conferinţă a Colegiului american de cardiologie care a avut loc la Chicago.
Un studiu anterior realizat tot de echipa lui Rallidis a scos la iveală faptul că 95% dintre pacienţii greci care au fost victime ale unui infarct înainte de vârsta de 36 de ani erau fumători.
Maladiile cardiace se situează pe primul loc în topul bolilor letale în SUA şi ţările industrializate. Fumatul este principala cauză a apariţiei maladiilor cardiace.