Cercetătorii au dezvoltat o hartă genetică ce poate ajuta la diagnosticarea tumorilor canceroase în stadiu incipient, fără a apela la biopsie, potrivit unui studiu realizat în SUA, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences şi preluat de AFP.
Studiul a dus la decriptarea moleculară a uneia dintre tumorile cerebrale mortale cele mai întâlnite, astfel încât transformările acesteia să poată fi recunoscute prin intermediul imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN).
Aceeaşi metodă ar putea fi dezvoltată pentru identificarea altor tipuri de tumori, a indicat principalul autor al studiului, Michael Kuo, de la Universitatea California din San Diego.
"Am descoperit o metodă care permite RMN-ului să detecteze informaţiile moleculare asociate acestor tumori", a spus acesta. "Până în prezent, singura metodă de diagnosticare era biopsia invazivă şi alte teste foarte scumpe care nu au fost standardizate", a adăugat acesta.
Kuo şi echipa sa au utilizat eşantioane de biopsii pentru a decripta structura genetică a diferitelor subtipuri de tumori.
Cercetătorii le-au comparat apoi cu imaginile obţinute prin rezonanţă magnetică ale acelor tumori din corpul pacientului.
În imaginile foarte detaliate specialiştii au putut descoperi semnele diferite în funcţie de subtipurile de tumori. Metoda ar putea ajuta la evitarea biopsiilor. "Este o tehnologie solidă şi măsurabilă", a spus Kuo.
"Metoda poate fi aplicată cu diferite tehnologii imagistice, precum aparatura radiologică sau scanner-ul RMN, şi funcţionează în cazul unor tipuri diferite de tumori, mai ales în cancerul hepatic", a spus cercetătorul.