Bolnavii de schizofrenie prezintă un număr mare de mutaţii genetice unice, despre care specialiştii cred că întrerup dezvoltarea cerebrală, potrivit unui studiu publicat, joi, în revista Science, informează AFP.
Persoanele care suferă de această gravă maladie mintală au de trei până la patru ori mai multe anomalii genetice rare decât persoanele sănătoase, iar aceste mutaţii afectează mai mult genele care reglează funcţionarea creierului.
Disfuncţiile pot consta în eliminarea sau, dimpotrivă, multiplicarea unor verigilor de ADN şi sunt diferite în funcţie de pacient, pentru că fiecare amprentă genetică a bolii este unică pentru fiecare individ.
"Credem că cele mai multe dintre persoanele care suferă de schizofrenie au această boală din cauze genetice diferite", a spus Mary-Claire King, profesor de ştiinţe ale genomului din cadrul Universităţii de stat din Washington, Seattle, colaborator al acestui studiu.
Schizofrenia este o maladie mintală cronică ce afectează 1% din populaţie. Bolnavii suferă de halucinaţii, iluzii, mania persecuţiei şi au o gândire dezorganizată. Anumite simptome pot fi tratate cu medicamente neuroleptice, dar boala nu poate fi tratată.
Studii anterioare au stabilit că originea bolii este legată de un ansamblu de mutaţii genetice curente.
Însă noul studiu sugerează că semnătura genetică a schizofreniei, la fel ca şi în cazul autismului, este mai complexă decât s-a crezut şi implică zeci, poate sute de gene, a căror funcţionare a fost întreruptă prin multiplicarea sau eliminarea unor verigi de ADN.