Femeile sunt în mod natural mult mai afectate de calitatea proastă a somnului decât bărbaţii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Brain Behavior and Immunity şi preluat de telegraph.co.uk.
Calitatea proastă a somnului afectează sănătatea femeilor mai mult decât pe cea a bărbaţilor, iar efectele negative contribuie la creşterea riscului de diabet, maladii cardiace şi accident cerebral.
La studiu au participat 210 bărbaţi şi femei care nu sufereau de tulburări de somn. Totuşi, după completarea unor chestionare, 40% dintre persoane au fost clasificate ca având un somn de calitate proastă.
Participanţii la studiu au făcut analize de sânge şi au fost supuşi unor teste psihologice.
Femeile care sufereau de probleme de somn prezentau şi un nivel mai mare de furie, depresie şi alte afecţiuni faţă de bărbaţii aflaţi în aceeaşi situaţie.
Medicul Edward Suarez, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale, de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, coordonator al studiului, a declarat: "În cazul femeilor, calitatea proastă a somnului este asociată cu niveluri ridicate de stres psihologic, de sentimente de ostilitate, depresie şi furie. Aceste sentimente nu au aceeaşi amploare în cazul bărbaţilor cu probleme de somn".
Studiul a mai scos la iveală faptul că femeile cu probleme de somn prezentau şi niveluri mai ridicate ale insulinei şi glucozei - asociate cu riscul crescut de diabet de tipul II şi boli cardiace -, dar şi de fibrinogen - un agent de coagulare a sângelui, asociat cu accidentul cerebral.