Liftul se poate transforma într-un duşman de temut al sănătăţii, iar efectele sale nefaste au nevoie de doar două săptămâni pentru a începe să se manifeste.
Cel puţin aşa rezultă dintr-un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Missouri, dat publicităţii de Journal of the American Medical Association.
Subiecţilor care au participat la studiu li s-a cerut să reducă drastic activitatea fizică pentru ca oamenii de ştiinţă să poată verifica efectele sedentarismului asupra bolilor cronice, precum diabetul.
Cercetătorii au efectuat două studii. În cadrul primului, li s-a cerut persoanelor care parcurgeau zilnic în jur de 6.000 de paşi ca pentru trei săptămâni să îşi coboare media la 1.400 de paşi, evitând categoric scările şi luând maşina de fiecare dacă când era posibil. În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au cerut respondenţilor care străbăteau zilnic peste 10.000 de paşi să îşi coboare media la 1.400, în acelaşi condiţii menţionate în studiul anterior, însă timp de doar două săptămâni.
La terminarea fiecărui studiu, participanţii au fost supuşi unui test de toleranţă la glucoză şi unuia de toleranţă la grăsimi, pentru a verifica abilitatea corpului de a extrage din sânge aceste două substanţe.
Potrivit rezultatelor, două săptămâni de inactivitate sunt mai mult decât suficiente pentru a duce la creşterea nivelului de glucoză şi grăsime din sânge, situaţie care deseori duce la apariţia diabetului şi a bolilor cardiovasculare.
"În mod normal credem că activitatea fizică este benefică pentru sănătate, însă acest studiu demonstrează că două săptămâni de inactivitate sunt periculoase. Dacă se optează pentru mijloacele de transport pasive, riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare creşte brusc foarte mult", a explicat Bente Klarlund Pedersen, unul dintre autorii studiului.