Excesul de grăsime abdominală începând cu vârsta a doua creşte de trei ori riscurile de dezvoltare a demenţei, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani publicat, ieri, în revista Neurology şi preluat de AFP.
"Considerând că 50% din adulţii din această ţară (SUA, n.r.) suferă de obezitate, este o descoperire mai degrabă tulburătoare", a spus autorul studiului, Rachel Whitmer, de la centrul de cercetare Kaiser Permanente, Oakland, California.
Excesul de greutate la vârsta a doua este de multă vreme asociat cu un risc crescut de accidente cerebrale, diabet şi accidente cardiace. Însă este pentru prima dată când obezitatea abdominală este asociată cu demenţa.
La studiu, care a durat 36 de ani, au participat 6.583 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 45 de ani, suferind de un exces de ţesut adipos în zona abdominală. 36 de ani mai târziu, 16% dintre participanţii la studiu dezvoltaseră demenţă.
În rândul persoanelor obeze, cele care nu aveau un abdomen exagerat de mare au prezentat cu 80% mai multe riscuri de a dezvolta demenţă faţă de cei ale căror greutate şi talie erau normale.
Riscul de demenţă creşte, în schimb, cu 230% la persoanele supraponderale cu o talie foarte mare şi cu 360% la persoanele obeze cu talie mare.
"Autopsiile au indicat că modificările din creier asociate maladiei Alzheimer încep să apară încă din tinereţe, iar studii anterioare au demonstrat că excesul de ţesut adipos din zona abdominală la adulţii în vârstă este asociat cu o atrofiere a creierului", a subliniat autorul.