Ochiul uman are proprietatea de a-şi folosi propriile resurse pentru a regenera retina afectată, fără să fie nevoie de un transplant de ţesut din afara retinei sau de un transplant de celule stem. Cercetătorii au descoperit că în ochi există o substanţă chimică ce este capabilă să declanşeze capacitatea latentă a anumitor celule non-neuronale de a se transforma în celule progenitor, celule asemănătoare cu cele stem şi care au capacitatea de a crea celule retinale noi.
Dacă următoarea etapă a experimentului va avea rezultate pozitive la testele pe animale, testarea clinică la om ar putea deveni curând posibilă, oferind astfel speranţă pentru milioane de victime ale bolilor oculare degenerative. Oamenii de ştiinţă ştiau deja de existenţa celulelor Müller din ochi şi presupuneau că acestea protejează ţesutul retinal. Totuşi, în ultimii ani, cercetătorii au constatat că aceste celule pot avea un comportament asemănător cu cel al celulelor progenitor şi reintră în ciclul celular, divizându-se şi transformându-se. Diferenţa dintre celulele progenitor şi celulele stem este aceea că primele sunt mai mature şi pot înlocui mai puţine tipuri de celule, dar până de curând nu se ştia exact ce anume declanşează această transformare.
Echipa de cercetători de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Harvard a constatat că, în momentul în care substanţele chimice naturale glutamat şi aminoadipat sunt injectate în ochi, celulele Müller încep să se dividă şi să se transforme. Pentru a confirma această descoperire s-au făcut studii în laborator, pe cobai. Fiecare substanţă chimică a fost adăugată separat în culturi de celule Müller şi injectate apoi în spaţiul de sub retina unor cobai sănătoşi. În ambele cazuri, celulele au devenit celule progenitor şi s-au transformat în celule retinale. În cazul injectării aminoadipatului, celulele retinale noi au migrat direct în locul unde ar fi putut „ajuta” retina şi s-au transformat în tipuri de celule necesare. Experimentul arată faptul că, injectând substanţele chimice sub retină, celulele generează fotoreceptori noi, adică exact celulele ce dispar în cazul bolilor oculare degenerative ce au ca rezultat final orbirea.