Nou-născuţii de sex masculin continuă să aibă mai puţine şanse de supravieţuire decât fetele, o diferenţă care explică parţial de ce femeile au o mai mare speranţă de viaţă, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, preluat de AFP.
Cercetătorii au analizat statisticile din 15 ţări dezvoltate, de pe trei continente, şi au descoperit că diferenţa între sexe în termenii mortalităţii infantile a atins cel mai înalt nivel (30%) în anii '70.
Diferenţa s-a redus în cursul ultimelor decenii datorită progreselor medicale din domeniul operaţiei cezariene şi generalizării unităţilor de terapie intensivă pentru bebeluşii născuţi prematur, spun cercetătorii.
Băieţii au cu 60% mai multe probabilităţi de a se naşte prematur şi de a suferi de probleme de sănătate asociate, precum sindromul de detresă respiratorie, faţă de fete.
Băieţii prezintă, de asemenea, mai multe riscuri de rănire şi mortalitate în timpul naşterii din cauza faptului că, de obicei, corpul şi mai ales capul lor sunt mai mari.
Multiplicarea unităţilor de terapie intensivă în ţările dezvoltate a contribuit la creşterea ratei de supravieţuire a bebeluşilor de sex masculin născuţi prematur, băieţii fiind mai vulnerabili decât fetele indiferent de greutatea de la naştere.
Din anii '70, numărul naşterilor prin cezariană a crescut de la 5% la, în medie, 20%. Operaţiile cezariene sunt cu 20% mai frecvente în cazul băieţilor decât în cazul fetelor.
Statisticile analizate provin din ţări precum Suedia, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Italia, SUA, Spania, Australia, Canada şi Japonia.
"La o vârstă la care băieţii beneficiază de condiţii de viaţă similare cu cele ale fetelor, aceştia prezintă vulnerabilităţi biologice foarte diferite, ale căror consecinţe depind de îngrijirile medicale", a spus medicul Eileen Crimmins, profesor de gerontologie la Universitatea Davis, California, unul dintre autorii studiului.