Insulina ar putea fi ingredientul cheie pentru un tratament împotriva maladiilor asociate procesului de îmbătrânire, precum cancerul sau bolile cardiace, permiţând oamenilor să trăiască mai mult, potrivit unui studiu publicat în revista Cell şi preluat de telegraph.co.uk.
Cercetătorii au descoperit că reducerea nivelului de insulină din organism contribuie la eliminarea radicalilor liberi, substanţele care distrug celulele şi care pot declanşa cancerul.
Insulina, utilizată în tratarea diabetului, este produsă de pancreas după masă şi ajută la transformarea zaharurilor în energia necesară funcţionării celulei.
Medicul Keith Blackwell, profesor asociat la Şcoala medicală Harvard, a manipulat genetic viermi de laborator minusculi, formaţi din doar 1.000 de celule - Caenorhabditis elegans (C.elegans), astfel încât insulina să fie mai puţin activă în organismul lor. În replică, s-a intensificat activitatea unei gene cheie, SKN-1, parte a sistemului de apărare împotriva radicalilor liberi. În consecinţă, viermii au trăit mai mult.
Descoperire importantă.
"Descoperirea are implicaţii pentru biologia de bază pentru că, în anumite circumstanţe, insulina poate reduce apărarea împotriva efectelor devastatoare ale stresului oxidativ mai mult decât credeam", a spus Blackwell.
Viermii C. elegans sunt utilizaţi frecvent de cercetători, pentru că structura lor genetică este similară celei a omului.
Blackwell şi colegii săi urmează să înceapă experimentele pe mamifere. Ei speră să dezvolte noi tratamente care ar putea controla activitatea genei SKN-1, astfel încât să crească rezistenţa organismului la boli cronice, permiţând oamenilor să trăiască mai mult.
Cercetătorii au mai identificat o cale majoră de prelungire a vieţii, reducerea cantităţii de hrană. Reducerea cu 60% a cantităţii de alimente consumate, în paralel cu menţinerea unui echilibru între vitamine, minerale şi nutrienţi, contribuie la prelungirea vieţii cu până la 40%. Acelaşi regim contribuie la reducerea riscurilor de cancer, diabet, maladii cardiovasculare şi încetineşte degenerarea creierului şi a sistemului nervos, provocată de îmbătrânire. Însă această metodă mai trebuie studiată.