sâmbătă, 22 mar 2008 - Anul XIII, nr. 69 (3750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fibrele, esenţiale pentru o digestie bună

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fibrele sunt substanţe de origine vegetală indispensabile pentru buna funcţionare a sistemului digestiv.

Există două tipuri de fibre, solubile şi insolubile, această clasificare fiind făcută în funcţie de gradul de solubilitate în apă a acestor compuşi vegetali. Cele două categorii de fibre au proprietăţi şi caracteristici diferite, de aceea este extrem de important ca ambele tipuri să fie consumate cu regularitate.

Fibrele solubile se găsesc în general în fructele şi legumele proaspete. Reziduurile alimentare din intestinul subţire se aglutinează pe fibrele solubile pentru a fi apoi eliminate. Ajunse în colon, fibrele sunt atacate de bacterii, iar la contactul cu lichidele devin vâscoase şi favorizează eliminarea reziduurilor.

Tărâţele de ovăz, plantele leguminoasele şi citricele sunt foarte bogate în fibre solubile.

Fibrele insolubile fac în general parte din învelişul fructelor şi al legumelor şi sunt mai greu de "atacat" de bacterii. Acestea fermentează mai greu. Fibrele din această categorie au proprietatea de a fixa apa şi în plus accelerează tranzitul intestinal stimulând mişcările tubului digestiv.

Există numeroase alimente ce conţin fibre insolubile: tărâţele de grâu, multe dintre fructe şi legume, în special varza, dar şi pâinea şi cerealele.

 

Recomandări.

Teoria ce promovează consumul de fibre alimentare îşi are originea în anii 1970, când medicii au prezentat o statistică potrivit căreia în rândul populaţiei din Asia şi din Africa se înregistra un număr mai mic de cazuri de cancer colorectal, comparativ cu situaţia din ţările occidentale. Atunci a apărut ideea că această diferenţă poate fi explicată tocmai prin cantitatea de fibre alimentare consumate.

Între timp, ultimele cercetări în domeniu relevă faptul că doar cantitatea de fibre consumate nu este suficientă pentru a face diferenţa şi nu există certitudini în ceea ce priveşte rolul fibrelor în prevenirea cancerului colorectal.

Ceea ce se ştie este faptul că o alimentaţie variată şi echilibrată, bogată în fructe şi legume, rămâne totuşi cea mai bună modalitate de a vă asigura aportul de fibre necesar.

Având în vedere că regimul alimentar nu se poate schimba de la o zi la alta, prin urmare, trecerea de la o alimentaţie săracă în fibre la una foarte bogată nu trebuie făcută brusc. Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta, mai ales ţinând cont de faptul că o absorbţie excesivă şi prea rapidă de fibre poate antrena tulburări digestive. Prin urmare, trebuie să dovediţi prudenţă când decideţi să vă schimbaţi regimul alimentar şi să creşteţi treptat cantitatea de fibre pe care o includeţi dietă.

Pe de altă parte, fibrele au nevoie de apă pentru a fi eficiente, prin urmare este necesar ca în timpul regimului alimentar bogat în fibre să beţi cel puţin un litru de apă în fiecare zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fibrele, esenţiale pentru o digestie bună.
 Vizualizări articol: 1010 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Fibrele, esenţiale pentru o digestie bună4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(22 mar 2008, 15:40:13
deci in concluzie care sunt fibrele si in ce alimente le putem gasi??? ba voi daca ne dati c...t dati-ne si lingura bai ziaristilor ..........
1.1  RE: Comentariu trimis de
(24 mar 2008, 09:16:40
Bai nene Robert, ia si incepe matale sa citesti din nou articolul, si incearca sa treci de randul al doilea unde te-ai oprit prima data. Vei afla raspunsul la intrebarea ce te macina.
2.   Fibrele ... trimis de
(22 mar 2008, 19:20:12
Propun sa publicati un articol cu "Drepturile balnavului de cancer",pentruca in comparatie cu diabeticii,bolnavii de ancer suint total neglijati.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Rapan în sos roşu 2 porţii - 40 minute 450g rapan  (Melc marin)50g ulei de măsline 2 căţei de usturoi 75ml vin alb 150ml sos de roşii 6-7 frunze busuioc        1 leg. mărar  •± sare, piper ... Citeşte