Fibrele sunt substanţe de origine vegetală indispensabile pentru buna funcţionare a sistemului digestiv.
Există două tipuri de fibre, solubile şi insolubile, această clasificare fiind făcută în funcţie de gradul de solubilitate în apă a acestor compuşi vegetali. Cele două categorii de fibre au proprietăţi şi caracteristici diferite, de aceea este extrem de important ca ambele tipuri să fie consumate cu regularitate.
Fibrele solubile se găsesc în general în fructele şi legumele proaspete. Reziduurile alimentare din intestinul subţire se aglutinează pe fibrele solubile pentru a fi apoi eliminate. Ajunse în colon, fibrele sunt atacate de bacterii, iar la contactul cu lichidele devin vâscoase şi favorizează eliminarea reziduurilor.
Tărâţele de ovăz, plantele leguminoasele şi citricele sunt foarte bogate în fibre solubile.
Fibrele insolubile fac în general parte din învelişul fructelor şi al legumelor şi sunt mai greu de "atacat" de bacterii. Acestea fermentează mai greu. Fibrele din această categorie au proprietatea de a fixa apa şi în plus accelerează tranzitul intestinal stimulând mişcările tubului digestiv.
Există numeroase alimente ce conţin fibre insolubile: tărâţele de grâu, multe dintre fructe şi legume, în special varza, dar şi pâinea şi cerealele.
Recomandări.
Teoria ce promovează consumul de fibre alimentare îşi are originea în anii 1970, când medicii au prezentat o statistică potrivit căreia în rândul populaţiei din Asia şi din Africa se înregistra un număr mai mic de cazuri de cancer colorectal, comparativ cu situaţia din ţările occidentale. Atunci a apărut ideea că această diferenţă poate fi explicată tocmai prin cantitatea de fibre alimentare consumate.
Între timp, ultimele cercetări în domeniu relevă faptul că doar cantitatea de fibre consumate nu este suficientă pentru a face diferenţa şi nu există certitudini în ceea ce priveşte rolul fibrelor în prevenirea cancerului colorectal.
Ceea ce se ştie este faptul că o alimentaţie variată şi echilibrată, bogată în fructe şi legume, rămâne totuşi cea mai bună modalitate de a vă asigura aportul de fibre necesar.
Având în vedere că regimul alimentar nu se poate schimba de la o zi la alta, prin urmare, trecerea de la o alimentaţie săracă în fibre la una foarte bogată nu trebuie făcută brusc. Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta, mai ales ţinând cont de faptul că o absorbţie excesivă şi prea rapidă de fibre poate antrena tulburări digestive. Prin urmare, trebuie să dovediţi prudenţă când decideţi să vă schimbaţi regimul alimentar şi să creşteţi treptat cantitatea de fibre pe care o includeţi dietă.
Pe de altă parte, fibrele au nevoie de apă pentru a fi eficiente, prin urmare este necesar ca în timpul regimului alimentar bogat în fibre să beţi cel puţin un litru de apă în fiecare zi.
(22 mar 2008, 15:40:13