Prin acţiunea unui antioxidant cuprins în compoziţia sa, această vitamină protejează ţesuturile de îmbătrânire prematură.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale, citaţi de BBC News, au descoperit că administrarea vitaminei E împiedică scăderea rezistenţei organismului în faţa efortului, mai ales la persoanele în vârstă. Vitamina E se găseşte în germeni de grâu, nuci, soia, seminţe, măsline şi legume verzi, precum sparanghelul şi spanacul.
La studiu au luat parte 698 de voluntari, cărora li s-a măsurat nivelul vitaminei E din sânge. Starea lor de sănătate a fost urmărită ulterior, timp de trei ani. Dr. Benedetta Bartali, coordonatorul cercetărilor, a spus că rata scăderii rezistenţei organismului este de 1,62 ori mai mare la cei care au un nivel scăzut de vitamina E în sânge.
"Rezultatele cercetărilor noastre demonstrează faptul că o dietă bogată în vitamina E poate stopa scăderea rezistenţei organismului vârstnicilor. Din moment ce numai o singură persoană din grupul de voluntari obişnuia să ia suplimente cu vitamina E, nu ne putem pronunţa cu privire la existenţa unui efect similar asupra corpului", a spus dr. Bartali.
Cantităţi diferite de vitamina E, în funcţie de sex
Vitamina E poate fi găsită în alimente precum germeni de grâu, soia, nuci, seminţe, măsline şi legume verzi cum sunt spanacul şi sparanghelul. Specialiştii au studiat rolul pe care această vitamină îl joacă în prevenirea şi tratarea anumitor afecţiuni, inclusiv cancerul şi bolile cardiace.
Cu toate acestea, alte cercetări au atras atenţia asupra folosirii acestei vitamine în exces, în aceste condiţii ea putând dăuna sănătăţii organismului, prin creşterea semnificativă a riscului de deces. Agenţia privind Standardele Alimentare din Marea Britanie re comandă pentru bărbaţi o dietă sănătoasă şi echilibrată, care să conţină 4mg de vitamina E pe zi, în timp ce pentru femei este indicată o cantitate de 3mg zilnic.
Ajută la creşterea performanţei
Claire Williamson, cercetător nutriţionist în cadrul Fundaţiei Britanice pentru Nutriţie, a afirmat că sunt necesare mai multe studii pentru a se întări aceste descoperiri. De asemenea, ea a subliniat faptul că numărul persoanelor cu deficit de vitamina E este destul de redus.
"Am aflat, în urma studiilor privind dieta, că persoanele în vârstă prezintă un aport inadecvat de vitamine şi minerale, în cazul acestora fiind necesară o îmbunătăţire a dietei", a spus nutriţionistul. Aceasta a mai explicat importanţa unei alimentaţii corecte şi impactul pe care o dietă sănătoasă îl poate avea asupra creşterii speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii în cazul adulţilor.
(Sursa: www.adevarul.ro)