miercuri, 19 mar 2008 - Anul XIII, nr. 66 (3747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,977 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5295 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reguli pentru un somn sănătos

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Este suficient un gând, o preocupare pentru o întâlnire sau nerăbdarea pentru un eveniment aşteptat de mult timp pentru ca somnul să nu vină.

Potrivit rezultatelor mai multor studii realizate în ultima perioadă, din ce în ce mai multe persoane au dificultăţi atunci când vine vorba despre odihnă, ceea ce duce la scăderea calităţii vieţii. Somnul este considerat un aliat al sănătăţii şi al frumuseţii fiecăruia dintre noi. Persoanele care suferă de insomnie au tendinţa de a se îngrăşa mai mult decât cele care îşi acordă zilnic cele opt ore minime de somn. Chiar şi o insomnie ocazională, legată de cele mai multe ori de o situaţie emotivă particulară, se poate croniciza şi poate avea un impact negativ asupra calităţii vieţii.

 

Definiţia insomniei.

În termeni generali, insomnia se poate defini ca fiind orice experienţă de somn insuficient sau de proastă calitate. Se prezintă ca o dificultate de a adormi. Insomnia poate fi unul dintre simptomele altor patologii precum depresia, bolile cardiovasculare sau hipertiroidismul. Experţii îşi canalizează în ultima perioadă din ce în ce mai mult atenţia asupra insomniei ocazionale, deoarece, dacă nu este recunoscută şi tratată la timp, aceasta poate deveni cronică.

Deşi este recomandată apelarea la serviciile unui specialist, fiecare dintre noi poate pune în practică unele reguli de bază, care au drept scop îmbunătăţirea calităţii somnului.

Mergeţi la culcare şi treziţi-vă la aceeaşi oră în fiecare zi, chiar şi în weekend.

Dacă vă treziţi înainte de a suna ceasul, ridicaţi-vă din pat şi începeţi activităţile zilnice.

Mergeţi la culcare doar când sunteţi obosiţi.

Dacă nu reuşiţi să adormiţi, este de preferat să nu rămâneţi în pat, ci să vă ridicaţi, să ieşiţi din dormitor şi să faceţi o activitate relaxantă, să citiţi o carte sau să faceţi o baie caldă.

Folosiţi patul doar pentru somn şi nu pentru a privi la televizor sau a citi.

Încercaţi să vă relaxaţi cât mai mult posibil înainte de a merge la culcare şi beţi un ceai sau un pahar de lapte cald.

Aveţi grijă ca patul să vă ofere comoditatea de care aveţi nevoie, ca dormitorul să fie protejat cât de mult se poate de zgomote şi să asiguraţi în cameră o temperatură nici prea mare, nici prea scăzută.

 

Televizorul influenţează programul de somn

Ritmul de viaţă din timpul zilei sau al nopţii nu mai este factor determinant în stabilirea tiparului de somn al oamenilor.

Potrivit unui studiu efectuat de curând, în prezent emisiunile de televiziune au început să exercite control asupra programului de somn.

Studiul, publicat în Journal of Labour Economics, susţine că orele la care sunt programate emisiunile de televiziune au început să influenţeze mai mult ora de trezire sau cea de culcare a unei persoane, în detrimentul ciclului natural al zilei. Cercetătorii au folosit informaţiile furnizate de Biroul de Statistica Muncii din Statele Unite şi au monitorizat felul în care oamenii au declarat că îşi împart timpul între cele trei activităţi care le consumă timpul pe durata unei zile: munca, somnul şi privitul la televizor. În urma analizei datelor s-a constatat că, în timp ce lumina naturală are doar un oarecare efect asupra programului de lucru sau de somn, vieţile americanilor sunt programate după „cerinţele imperioase” ale vieţii sociale, cum ar fi, de exemplu, inaugurarea unui supermarket sau emisiunile difuzate la televizor.

Cercetătorii s-au declarat uimiţi de faptul că lumina naturală contează foarte puţin pentru omul modern şi că, de fapt, cea mai mare importanţă este acordată luminii artificiale.

Studiul a mai precizat că venirea serii afectează foarte puţin tiparul de somn al oamenilor, program ce devine mult mai maleabil decât am putea crede şi ar putea fi schimbat chiar mai uşor decât am schimba canalele la televizor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reguli pentru un somn sănătos.
 Vizualizări articol: 774 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Reguli pentru un somn sănătos5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Desert cu mere şi struguri 2 porţii – 25 minute 4 felii de franzelă2 ouă150ml lapte100g unt2 mere100g struguri3 linguri zahăr1 lămâie1 lingură seminţe de susan Scoateţi cotoarele merelor, fără a le curăţa de coajă. Tăiaţi-le apoi în... Citeşte