Broccoli, o legumă cunoscută pentru calităţile de prevenire a cancerului, poate contribui la întărirea sistemului imunitar, încetinind procesul îmbătrânirii, potrivit unui studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology şi preluat de dailymail.co.uk.
O substanţă din broccoli, sulforanul, poate activa un număr de gene antioxidante şi enzime din celulele sistemului imunitar. Acestea contribuie la prevenirea formării de radicali liberi care distrug celulele din organism.
Procesele biologice normale asociate cu alimentaţia şi respiraţia conduc la generarea unor substanţe foarte dăunătoare, numite radicali liberi. Excesul de radicali liberi poate favoriza distrugerile celulare şi chiar apariţia cancerului. Distrugerile de acest tip se acumulează odată cu înaintarea în vârstă.
Legumele crucifere, precum conopida, varza, broccoli, varza de Bruxelles, furnizează antioxidanţi care previn producţia de radicali liberi.
Broccoli, în mod special, conţine sulforan, o substanţă care declanşează producţia de gene şi enzime antioxidante, care pot combate procesul de oxidare celulară.
Noul studiu subliniază importanţa căilor de apărare antioxidante pe care organismul le utilizează împotriva radicalilor liberi, descoperire care poate sta la baza unor tehnici de încetinire a procesului de îmbătrânire.
Delicata balanţă dintre forţele pro-oxidante şi antioxidante determină viitorul unor procese de îmbolnăvire asociate cu îmbătrânirea, inclusiv maladii cardiace, ale articulaţiilor şi diabet, dar şi slăbirea sistemului imunitar.
(11 mar 2008, 21:09:50