Cercetători de la Universitatea din Preoria, Africa de Sud, au ajuns la concluzia că obiceiurile alimentare ale femeilor pot avea o influenţă asupra sexului viitorului lor copil.
Deşi bătrânii au afirmat din totdeauna că femeile care consumă mâncăruri sărate aduc pe lume băieţii, în timp ce amatoarele de dulciuri devin mame de fetiţe, această teorie a fost confirmată ştiinţific abia acum.
În urma experimentelor desfăşurate pe şoarecii de laborator, specialiştii sud-africani au constatat că femelele cu un nivel scăzut de zahăr în sânge au mai multe şanse să aducă pe lume pui de sex feminin. Cercetătorii au separat şoriceii-mamă în două grupuri. Primului grup, format din 20 de cobai, le-a fost administrat dexametazon, un steroid care menţine scăzut nivelul de zahăr din sânge, în timp ce ceilalţi 20 de şoricei au urmat un regim normal. După ce au verificat sexul "odraslelor" aduse pe lume de mamele participante la experiment, oamenii de ştiinţă au constatat că în cazul primului grup procentul de pui de sex bărbătesc era de 41 la sută, iar în al doilea de 53 la sută. "Nu este încă clar felul în care nivelul de zahăr poate să influenţeze sexul copiilor", a declarat Elisa Cameron, coordonatoarea studiului.
În opinia oamenilor de ştiinţă, aceeaşi situaţie ar putea apărea şi în cazul oamenilor. Obiceiurile alimentare ar putea influenţa în cazul bărbaţilor proporţia de spermatozoizi cu cromozomi masculini sau feminin, în timp ce la femei ar putea face ca uterul să creeze condiţii mai mult sau mai puţin favorabile pentru unul dintre sexe. "Acest studiu ne ajută într-un fel sau altul să înţelegem teoria evoluţionistă, potrivit căreia animalele ar fi capabile să aleagă sexul puiului lor", a mai spus Cameron.
(10 mar 2008, 20:15:26