Aciditatea gastrică este o afecţiune cauzată de existenţa unui dezechilibru între mecanismele de secreţie a acidului în stomac şi mecanismele de protecţie a acestuia. Stomacul secretă un acid care ajută procesul de digestie, dar când glandele gastrice produc acid în exces, apare fenomenul cunoscut sub numele de aciditate, mai precis hiperaciditate gastrică. În cadrul acidităţii se produce o mişcare a sucurilor gastrice din stomac înspre esofagul inferior, fiind vorba de o situaţie ce apare în special când conţinutul de acid clorhidric se deplasează în sus, către esofag şi provoacă disfuncţionalităţi ale acestuia.
Simptome.
Aciditatea gastrică este asociată cu o serie de simptome, la apariţia cărora cel mai bine este să consultaţi un medic specialist. Printre aceste simptome se numără senzaţiile de arsură sau durere la stomac ce apar cam la o oră după ce aţi mâncat, senzaţia frecventă de foame şi durerea constantă în abdomen. În plus, aciditatea este "trădată" de simptome precum regurgitare, greaţă, gust amar în gură, vărsături şi scăderea poftei de mâncare.
Poate apărea de asemenea şi fenomenul de piroză, adică o senzaţie de arsură în piept, în spatele sternului şi în gât, determinată de iritaţia esofagului. Acest fenomen apare imediat după masă şi poate fi agravat de creşterea presiunii intra-abdominale când vă încordaţi sau când ridicaţi o greutate.
Aciditatea gastrică este asociată şi cu dispepsia, o senzaţie de durere sau arsură simţită în abdomenul superior, descrisă de multe ori ca o înţepătură în intestin. Hiperaciditatea gastrică poate apărea din mai multe motive, dintre acestea, principalul fiind, aşa cum am mai spus, funcţionarea incorectă a sistemului digestiv. Această tulburare mai poate apărea din cauza consumului excesiv de alcool sau în urma consumului de alimente bogate în grăsimi, mâncăruri de la fast food, prăjeli sau alimente foarte condimentate. Hiperaciditatea se poate declanşa şi dacă stomacul este ţinut gol pentru mult timp sau dacă obişnuiţi să săriţi peste micul dejun.
Prevenire.
Pentru prevenirea hiperacidităţii este suficient să evitaţi factorii cunoscuţi de risc, ca de exemplu consumul exagerat de alcool sau de alimente condimentate.
( 8 mar 2008, 13:54:49
daca apare dureri din motiv de hiperaciditate , de regula o banana VERDE anihileaza durerea dupa 10-15 min.
cel mai bine e sa beti ceai din samanta de IN ( in latina SEMEN LINI ) !!!
1,5-2 linguri de samanta de IN se pun intr-un vas cu 200 ml apa calda care in prealabil a fost fiarta . vasul se acopera si se lasa cateva ore (4 - 10). dupa aceasta se fierbe "usor" timp de 7-10 minunte ( variatia de timpul de fierbere si de timpul care se lasa in apa calda depinde de vechimea inului ).
in principal se bea o cana din acest ceai (daca e posibil cu tot cu seminte daca nu , nu) seara inainte de culcare (dupa masa de seara , daca aveti ce servi la cina) si pentru cazurile mai agravate se poate bea 2-3 ori pe zi .
de retinut ca dimineate se bea pe stomacul GOL , iar seara inainte de culcare si recomandabil ca dupa servirea ceaiul