vineri, 7 mar 2008 - Anul XIII, nr. 56 (3737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dureri frecvente şi automedicaţia

Dureri de burtă, de dinţi, de cap, în gât, menstruale... Modalităţi de a elimina aceste cinci tipuri de dureri şi mijloacele de precauţie care trebuie respectate sunt expuse într-un articol publicat de linternaute.com.

Toată lumea a suferit la un moment dat de faimoasa durere de cap. Rareori gravă, durerea de cap poate afecta activităţile cotidiene, la serviciu sau în timpul liber. Durerea de cap se poate rezolva uşor, însă cu precauţii. 

 

Automedicaţia.

"Dacă este vorba de un simptom izolat, care nu a apărut brusc, poţi apela la automedicaţie", a indicat profesorul Loïc Etienne, redactor al Guide Vidal de l'automédication şi fondatorul site-ului de internet docteurclic.com. În schimb, anumite simptome asociate ar trebui să vă alerteze şi să vă determine să stabiliţi o întrevedere cu medicul dumneavoastră, spune acesta. Printre aceste simptome se numără: apariţia bruscă şi violentă a durerii, tulburări neurologice diverse (pierderea mobilităţii unui braţ, imposibilitatea de a vorbi etc.), fotosensibilitate, vomă, febră.

Se recomandă analgezicele, însă doar paracetamol sau ibuprofen, spune Etienne. Aspirina ar putea provoca alte distrugeri în organism, dacă durerea de cap este asociată unui accident cardiovascular sau unei tulburări de tensiune arterială. Ibuprofenul este un medicament antiinflamator non-steroidian, funcţionează foarte bine în cazul durerilor de cap, însă are şi efecte secundare. Iar dacă durerea este provocată de o infecţie, medicamentul ar putea agrava starea de sănătate. Paracetamolul este cel mai indicat, spune medicul. Se recomandă o doză maximă de 3 grame de paracetamol sau de 1.200 de miligrame de ibuprofen la 24 de ore. Medicamentele nu trebuie administrate copiilor care au o greutate corporală sub 40 de kilograme.

Persoanele care nu suferă de hipertensiune arterială pot bea o cafea foarte tare, care are darul de a alina durerea de cap. În plus, se recomandă odihna într-o cameră întunecoasă, departe de orice zgomote. Dacă durerea de cap durează mai mult de 24 de ore se recomandă un consult medical specializat.

 

Durerile de dinţi.

Automedicaţia în cazul durerilor de dinţi depinde de cauza apariţiei acestora, spune Etienne. Este, însă, un lucru sigur că, în afara cazului în care este vorba de un bebeluş căruia îi "dau dinţii", durerile de acest tip se rezolvă la medicul stomatolog. Anumite simptome impun o vizită de urgenţă la medicul specialist: durere extremă, bruscă şi violentă, durere care te împiedică să dormi, febră, durere care iradiază în maxilar asociată cu una toracică, ce poate fi semn al unui infarct.

În cazul unui bebeluş căruia "îi dau dinţii", se administrează anestezice locale recomandate de medicul pediatru. În cazul adulţilor, durerile se pot rezolva temporar cu analgezice, precum aspirina, în cazul în care nu există contraindicaţii. Se evită, însă, ibuprofenul, pentru că în cazul unui abces acesta poate agrava starea de sănătate. În cazul copiilor, nu se depăşeşte doza zilnică de 60 miligrame de paracetamol pe zi şi pe kilogram de corp. Adulţii nu trebuie să depăşească doza zilnică de trei grame de aspirină şi în nici un caz nu trebuie să combine medicamentul cu ibuprofen.

Se poate folosi o compresă cu gheaţă pe zona dureroasă, însă depinde de tipul durerii. În unele cazuri compresa cu gheaţă poate agrava durerea. Durerea mai poate fi eliminată cu ajutorul uleiului de cuişoare. Automedicaţia trebuie urmată neapărat de o vizită la medicul stomatolog.

 

Durerile de gât.

Durerile de gât nu sunt rare şi, în general, nu sunt grave, însă sunt jenante. Un simptom clasic pe timpul iernii, durerile de gât se pot elimina cu uşurinţă dacă se respectă anumite reguli. 

"Dacă durerea de gât nu este însoţită de alte simptome sau asociată cu o rinofaringită sau stare gripală, automedicaţia nu ar trebui să constituie o problemă", a indicat Loïc Etienne. În schimb, dacă durerea de gât este acompaniată de febră, fără alte simptome, este necesar să se consulte un specialist. Este vorba, probabil, de o angină, care poate fi virală sau bacteriană, deci va fi necesar să se recurgă la antibiotice. Se recomandă aspirină, paracetamol - maxim trei grame pe zi -, pastile sau spray-uri ce conţin antiseptice sau anestezice locale - 3 - 6 pulverizări, zilnic. Acestea nu se recomandă, însă, în cazul copiilor cu vârsta sub 12 ani.

Există câteva remedii populare care pot elimina durerile de gât: ceaiul de cimbru îndulcit cu miere, gargara cu apă sărată. Dacă durerile de gât nu dispar în 24 - 48 de ore, se recomandă o vizită la medicul de familie.

 

Durerile abdominale.

Durerile abdominale pot fi banale, dar şi fatale, aşa încât se recomandă prudenţă. "O durere de burtă izolată, sub formă de crampe sau arsuri stomacale, se poate rezolva prin automedicaţie. Însă trebuie să se acorde atenţie altor simptome, care ar putea indica o boală mai gravă", spune Etienne. Printre aceste simptome se numără: dureri violente, bruşte, lipsa confortului indiferent de poziţia adoptată. În cazul femeilor, durerile situate în regiunea inferioară a abdomenului pot indica o întârziere a ciclului menstrual. În cazul copiilor se recomandă consultarea unui medic, mai ales dacă durerile sunt ciclice.

Se recomandă medicamente antispasmodice - 1 până la 3 comprimate zilnic, pansamente gastrice (în cazul arsurilor stomacale) - 1 până la 2 doze zilnic, analgezice, precum ibuprofen sau paracetamol - maximum 1.200 de miligrame zilnic. Se poate utiliza o pernă umplută cu apă caldă, cu excepţia cazurilor de balonare. În cazul arsurilor stomacale se recomandă ceaiul de anason, scorţişoară sau cardamom. Uleiul esenţial de mentă piperată poate combate spasmele, iar bicarbonatul de sodiu poate elimina balonarea. În cazul durerilor abdominale care durează mai mult de 24 de ore se recomandă consultul unui medic.

 

Durerile menstruale.

Durerile menstruale sunt foarte neplăcute, printre simptome numărându-se durerile abdominale, de cap, de sâni. Câteodată durerile menstruale împiedică desfăşurarea oricărei activităţi cotidiene. 

Ca şi în cazul durerilor de burtă, băile calde pot avea efect liniştitor. La nivel general, automedicaţia împotriva durerilor menstruale nu ar trebui să constituie o problemă. Femeile cunosc, în general, tipul de durere asociată cu ciclul menstrual, deci nu există riscul ca acestea să se înşele asupra diagnosticului. Se recomandă, însă, prudenţă, în cazul în care: ciclul menstrual întârzie sau este mai dureros ca de obicei (ar putea fi vorba de o sarcină extrauterină), sângele este negru, cu cheaguri (ar putea fi vorba de o hemoragie internă), durerile sunt însoţite de ameţeli, vomă şi febră, hemoragia este anormal de abundentă, durerile sunt violente.

În cazul acestor dureri se recomandă antispasmodice, analgezicele, însă se interzice aspirina care fluidizează fluxul sangvin. Se recomandă paracetamol (maxim 1.200 de miligrame zilnic) şi ibuprofen (maxim 3 grame zilnic).

Se poate utiliza perna umplută cu apă caldă, însă în unele cazuri funcţionează compresele reci aplicate pe zona abdominală. De asemenea, în funcţie de organismul fiecăreia, se recomandă activităţile fizice, precum înotul sau sexul. În cazul în care durerile persistă, se recomandă consultarea unui medic de familie sau a ginecologului. Simpla prescriere a pilulelor anticoncepţionale ar putea elimina durerile menstruale.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dureri frecvente şi automedicaţia.
 Vizualizări articol: 785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dureri frecvente şi automedicaţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu ciuperci în crustă 4 porţii - 70 minute 1 pui potrivit1 lingură făină2 linguri unt1 lingură ulei2 cepe250g ciuperci50ml vin alb100ml smântână1 lingură pătrunjel verde1 lămâie1 ou200g aluat de foitaj Dezosaţi puiul şi... Citeşte