Cercetătorii americani cred că au reuşit să descopere de ce epidemiile de gripă apar în timpul iernii, un mister care îi macină pe specialişti de multe decenii, potrivit unui studiu publicat în Nature Chemical Biology şi preluat de dailymail.co.uk.
Potrivit noului studiu, virusul gripal este acoperit cu un strat protector bogat în grăsimi, capabil să înfrunte temperaturile foarte reci.
Materialul untos se dizolvă doar când ajunge pe căile respiratorii, virusul putând astfel să infecteze celulele - un proces similar dizolvării ciocolatei în gură, spun specialiştii.
În perioadele mai calde, stratul protector se dizolvă înainte să ajungă pe căile respiratorii, atât în cazul oamenilor cât şi în cazul animalelor, astfel încât virusul este distrus înainte de a putea infecta organismul.
Joshua Zimmerberg, de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Copilului şi Dezvoltare Umană (NICHD), din Statele Unite, coordonator al acestui studiu, a declarat: "Ca şi bomboanele M&M ajunse în gură, stratul protector se dizolvă când pătrunde pe căile respiratorii". "Doar în faza lichidă, virusul este capabil să intre într-o celulă pentru a o infecta", a adăugat acesta.
Teorii vechi.
În trecut, cercetătorii au dezvoltat diverse teorii pentru a explica motivul pentru care gripa apare mai ales iarna. Una dintre aceste teorii este că oamenii petrec mai mult timp în casă în timpul iernii, iar organismul devine mai vulnerabil. O alta implică faptul că radiaţiile solare sunt capabile să ucidă virusurile.
Nu există, însă, nici un studiu care să stabilească clar motivul pentru care gripa se răspândeşte mai ales în anotimpul rece.
Cercetătorii americani cred că explicaţia lor poate sta la baza unor noi tratamente împotriva gripei. Specialiştii cred că trebuie concepute medicamente care să distrugă mecanismele de protecţie ale virusului.
Cercetătorii americani au utilizat tehnica rezonanţei magnetice nucleare pentru a analiza stratul exterior protector al virusului.
Virusurile gripale şi cele care provoacă apariţia celorlalte maladii respiratorii se răspândesc prin tuse, strănut şi vorbit. Virusurile se pot instala pe suprafeţe, de unde pot fi preluate cu degetele.
Specialiştii cred că, în timpul iernii, scutul dur al virusului poate face faţă şi anumitor detergenţi, astfel încât este dificil de eliminat de pe mâini, iar boala se poate răspândi uşor.
Virusul gripal este un organism complex care nu se poate multiplica singur. În schimb, acesta se ataşează la o altă celulă în care injectează material viral, care se transformă într-o "fabrică de virusuri". Virusul utilizează lipide, precum colesterolul din celule pentru a-şi fabrica o membrană protectoare.