Cercetătorii au identificat zona din creier care ar putea explica de ce unii utilizatori de cocaină devin dependenţi în timp ce alţii iau drogul doar ocazional, din cauza anturajului, potrivit unui studiu prezentat la o conferinţă a Societăţii Regale din Londra, informează Reuters.
Participanţilor la studiu, utilizatori de cocaină, li s-au realizat examene prin rezonanţă magnetică în timp ce efectuau nişte operaţii simple pe computer. Imaginile au indicat modificări în zona din creier responsabilă de controlul comportamentului şi luarea deciziilor cele mai potrivite.
Astfel ar putea fi explicat motivul pentru care unora le este uşor să renunţe la droguri, în timp ce alţii devin dependenţi pe termen lung, a declarat Hugh Garavan, specialist în neuroştiinţe la Colegiul Trinity din Dublin.
„Majoritatea persoanelor care încearcă să renunţe la droguri recidivează”, a spus Garavan. Acest fenomen ar putea avea legătură cu nivelul de afectare al acestor zone.
Cocaina, iniţial utilizată în medicamente, băuturi şi tonice la începutul secolului al 20-lea, este un drog care poate fi prizat sub formă de pudră sau injectat în formă lichidă. Derivatul său, cocaina crack, este şi mai puternic.
Dependenţa este o boală!
1 până la 3% dintre adulţii din ţările dezvoltate utilizează drogul, asociat cu multe probleme medicale, psihologice şi sociale, inclusiv violenţă, crimă şi răspândire a unor maladii precum SIDA şi hepatita, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Tomografiile prin rezonanţă magnetică ale subiecţilor au indicat o activitate neuronală redusă, marcată prin reducerea fluxului sangvin în zonele din creier asociate rezolvării problemelor, luării deciziilor şi controlului comportamentului.
Cercetătorii spun că acest lucru indică faptul că dependenţa nu este o slăbiciune morală, ci o boală.
Cercetătorii nu au aflat dacă modificările din creier se datorează utilizării drogului sau unui mecanism natural care le declanşează.
Însă o mai bună înţelegere a răspunsurilor din creier la cocaină poate ajuta la identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta dependenţă şi la conceperea unor tratamente mai eficace.
( 3 mar 2008, 11:50:20
Acu 2000 de ani cand nu era cocaina ce facea bucatica respectiva din creier ?Soma!?
Aici e vorba doar de obisnuinta, lene sau vointa de a renunta la vicii.
Cunosc oameni care au resusit sa se lase de fumat, de baut chiar si de femei.
Totul depinde de vointa individului.
Restul sunt prostii pentru a pune botul monul de rand. "Vai draga a aparut un nou produs care se cheama nico nu stiu cum si daca il consumi regulat te lasi de fumat 100% !" Pe dracu te lasi asa! Daca ai de lasat te lasi din prima si gata! Punct!