Diversitatea genetică a omului s-a diminuat pe măsură ce acesta s-a îndepărtat de Africa, potrivit unui studiu publicat în Nature, care confirmă teoria că oamenii moderni au evoluat din Africa şi au migrat prin Europa şi Asia pentru a ajunge la Pacific şi în Americi, informează AFP.
Un al doilea studiu, publicat, joi, în revista Nature, indică faptul că americanii albi sunt mai vulnerabili la mutaţiile genetice decât cei de culoare.
Persoanele de origine africană prezintă mai multe variaţii genetice decât cele originare din Orientul Mijlociu, care, la rândul lor, prezintă mai multe variaţii genetice decât europenii sau asiaticii, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan şi de la Institutul Naţional asupra îmbătrânirii din SUA.
Diversitatea genetică este şi mai mică în rândul amerindienilor, pentru că homo sapiens a ajuns târziu pe continentul american.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au comparat 500.000 de perechi de bază de ADN (dintr-un total de aproximativ trei miliarde) de la 485 de persoane repartizate în 29 de locuri în lume.
"Acum, că dispunem de tehnologie pentru a observa mii şi chiar sute de mii de markeri genetici, putem reconstitui relaţiile dintre populaţii şi vechile migraţii cu un nivel de precizie fără precedent", a explicat Noah Rosenberg, de la Universitatea din Michigan.
"Diversitatea s-a micşorat odată cu procesul de migrare", a spus acesta.
Potrivit celuilalt studiu, publicat de cercetătorii de la Universitatea Cornell, care au realizat secvenţierea a 10.000 de gene de la 15 americani cu ascendenţă africană şi de la 20 de americani de origine europeană, persoanele albe prezintă 15,9 % riscuri de a cădea victime unor variaţii genetice potenţial periculoase. Spre deosebire de acestea, persoanele cu ascendenţă africană prezintă doar cu 12,1% riscuri de a se îmbolnăvi din cauza unei mutaţii genetice.