Un consorţiu cubano-argentinian va testa, pe aproximativ 700 de pacienţi, un vaccin împotriva cancerului, care până în prezent a dat rezultate încurajatoare, informează AFP.
"Nu este vorba de ceea ce se numeşte în mod obişnuit un vaccin preventiv. Se utilizează ca tratament complementar terapiilor clasice, precum chirurgia sau chimioterapia, pe pacienţii atinşi de cancer pulmonar", a explicat Daniel Alonso, director al Laboratorului de oncologie moleculară din cadrul Universităţii din Quilmes, în apropiere de Buenos Aires, unul dintre organismele care iau parte la acest proiect, împreună cu Centrul de imunologie moleculară din La Havana şi laboratorul particular argentinian Elea.
"Trebuie precizat că vaccinul acesta nu constituie un tratament infailibil, noi sperăm să prelungim speranţa de viaţă a pacienţilor", a subliniat Alonso.
În ceea ce priveşte dificultatea de a combate tumorile canceroase, acesta a afirmat că "una dintre speranţe este transformarea cancerului într-o boală cronică, precum hipertensiunea arterială, o maladie pe care nu poţi să o vindeci, dar o poţi ţine sub control".
În plus, a mai explicat acesta, "în urma chirurgiei sau chimioterapiei, boala nu se vindecă întotdeauna complet, existând riscul de recidivă. Cu acest vaccin, încercăm să stimulăm sistemul imunitar pentru a prelungi şi ameliora calitatea vieţii pacientului", a adăugat cercetătorul.
Etapa decisivă constă în experimentarea vaccinului pe pacienţi din Argentina, Brazilia, Cuba, India, Malaysia şi Singapore.
Cercetătorul estimează că proiectul de testare va dura între 3 şi 5 ani şi că, dacă rezultatele vor fi pozitive, s-ar putea deschide calea comercializării medicamentului.