Muzica poate contribui la recuperarea mai rapidă a persoanelor care au suferit un accident cerebral, potrivit unui studiu finlandez publicat în revista medicală Brain, preluat de AFP.
Potrivit cercetătorilor finlandezi, persoanele ce au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC) care ascultă muzică timp de una, până la două ore pe zi, îşi recuperează mai repede memoria verbală şi capacitatea de atenţie. De asemenea, pacienţii au o stare psihică mai bună şi sunt mai puţin deprimaţi decât cei care nu ascultă nimic sau ascultă înregistrări audio ale unor cărţi.
Binefacerile muzicii asupra anxietăţii, depresiei şi durerii au fost sugerate de studii anterioare, care au subliniat efectele pozitive ale acesteia asupra schizofreniei, demenţei şi autismului. Însă este pentru prima dată când se demonstrează, în cazul oamenilor, că muzica are efecte benefice după un accident cerebral, subliniază unul din autorii studiului, Teppo Särkämö (Centrul de cercetări asupra creierului din Helsinki).
Muzica ar putea contribui la stimularea pacienţilor în perioada crucială în care creierul încearcă să se adapteze distrugerilor provocate (tulburări de vorbire, de atenţie, dezechilibru în mişcări, în funcţie de caz) de AVC.
Tratament ieftin.
Este un instrument "ieftin şi uşor de utilizat", care ar putea completa alte terapii, mai ales că pacienţii spitalizaţi rămân multe săptămâni, poate luni, inactivi, cel mai adesea în camerele lor.
La studiu au participat 54 de pacienţi care au suferit un AVC în emisfera cerebrală dreaptă sau stângă.
În timpul studiului, desfăşurat în perioada martie 2004 - mai 2006, pacienţii au fost repartizaţi în trei grupuri. Un grup a ascultat zilnic muzică (jazz, pop, clasică etc.), altul a ascultat audiobook-uri, iar al treilea nu a ascultat nimic. Toţi pacienţii au primit tratamentele tradiţionale administrate după un AVC.
La trei luni de la accident, memoria verbală s-a îmbunătăţit cu 60% la pacienţii care au ascultat muzică, cu 18% la cei care au ascultat audiobook-uri şi cu 29% în grupul martor.
La şase luni de la accidentul cerebral, diferenţele între cele trei grupuri s-au menţinut.
Cercetătorii spun că este important să se înceapă tratamentul prin muzică cât se poate de devreme, creierul putând suferi astfel modificări spectaculare în timpul primelor luni de la AVC. Faptul că majoritatea melodiilor (63%) au conţinut şi versuri a jucat un rol important în recuperarea pacienţilor, spun autorii studiului.
Deşi "promiţător", studiul trebuie aprofundat prin alte analize care să desluşească mecanismele neurologice ce explică această influenţă directă benefică a muzicii.