Dieta primită de copiii născuţi prematur în prima săptămână de viaţă influenţează dezvoltarea creierului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici publicat Pediatric Research şi preluat de telegraph.co.uk.
Cercetătorii britanici au descoperit că bebeluşii născuţi înainte de termen, hrăniţi cu formule îmbunătăţite de lapte praf în prima săptămână de viaţă, au obţinut rezultate mai bune la testele de inteligenţă faţă de ceilalţi bebeluşi născuţi prematur, care nu au primit astfel de hrană.
Conform acestui studiu, beneficiile unei alimentaţii potrivite în primele săptămâni de viaţă se prelungesc până în adolescenţă.
Studii anterioare au demonstrat că alimentaţia influenţează comportamentul copilului. Însă, cercetătorii de la Great Ormond Street Hospital for Children şi de la UCL Institute of Child Health spun că acesta este primul studiu care demonstrează că alimentaţia poate influenţa dezvoltarea structurii creierului.
"Nu este clar dacă acest lucru se aplică doar la bebeluşii născuţi înainte de termen, care au nişte probleme de dezvoltare specifice", a declarat profesorul Elizabeth Isaacs. "Este, însă, evident că următoarea întrebare ar fi dacă teoria poate fi aplicată la scară mai mare, atât pentru bebeluşii născuţi prematur cât şi pentru bebeluşii născuţi la termen", a adăugat aceasta.
Bebeluşii care au participat la studiu au primit fie o formulă standard de lapte praf, fie o formulă îmbogăţită cu proteine, grăsimi, calciu, fosfor, fier, zinc, cupru şi alţi micronutrienţi.
Alţi bebeluşi au primit lapte matern din "banca" spitalului (care nu provenea de la propriile mame), în timp ce alţi copii au primit atât lapte matern cât şi lapte praf.
Indiferent de grupul cu care a fost comparat, grupul bebeluşilor hrăniţi cu formule îmbunătăţite de lapte a avut rezultate mai bune la testele de inteligenţă.
La vârsta de şapte sau opt ani, diferenţa a fost notabilă, mai ales în cazul băieţilor: cei care au avut o dietă normală au prezentat un nivel de inteligenţă cu 12,2 puncte mai mic decât cel al copiilor hrăniţi cu formule îmbogăţite de lapte.
La vârsta de 16 ani, diferenţa mai mare a fost înregistrată în rândul fetelor, de 9 puncte. La 16 ani, adolescenţilor li s-a scanat şi creierul, pentru a se descoperit de unde provine această diferenţă.
Cercetătorii spun că, în cazul copiilor hrăniţi cu formule îmbunătăţite de lapte, nucleul caudal, asociat memoriei şi învăţării, era mai dezvoltat.
În Marea Britanie, 10% dintre bebeluşi se nasc înainte de termen.