Lipsa de somn contribuie la creşterea riscurilor de instalare a obezităţii, potrivit unui studiu american, publicat în ediţia de pe luna februarie a revistei medicale Obesity, informează AFP.
Potrivit cercetătorilor de la Facultatea de medicină John Hopkins, o oră suplimentară de somn echivalează cu reducerea riscurilor de instalare a obezităţii cu 9%.
"Analiza datelor colectate demonstrează o asociere clară între durata somnului şi riscul de exces ponderal la copii. Riscul scade dacă durata somnului creşte", a declarat Youfa Wang, coordonatorul studiului, care a compilat alte 17 analize precedente asupra acestui subiect.
Studiul a scos la iveală faptul că acei copii care dorm cel mai puţin prezintă cu 92% mai multe riscuri de a deveni obezi sau supraponderali faţă de copiii care dorm suficient.
Este recomandabil ca un copil cu vârsta sub 5 ani să doarmă 11 ore pe zi, în timp ce un copil cu vârsta cuprinsă între 5 şi 10 ani să doarmă minim zece ore. Timpul minim de somn se reduce la nouă ore în cazul copiilor care au depăşit vârsta de 10 ani.