Piperul negru poate sta la baza unui tratament eficace împotriva unei boli autoimune care afectează pielea, vitiligo, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici publicat în British Journal of Dermatology şi preluat de BBC.
Vitiligo este o boală autoimună care se manifestă prin decolorarea pielii.
Cercetătorii de la King's College, din Londra, au descoperit că o substanţă din piperul negru, piperina, responsabilă de gustul iute, poate stimula pigmentarea pielii.
Vitiligo afectează, în medie, 1% din populaţie. Printre tratamentele actuale se numără corticosteroizii aplicaţi pe piele şi fototerapia prin radiere UV pentru repigmentarea pielii. Însă mai puţin de 25% dintre pacienţi reacţionează cu succes la corticosteroizi, iar repigmentarea prin fototerapie poate păta pielea şi favoriza apariţia cancerului.
Cercetătorii au analizat efectele piperinei şi ale derivaţilor sintetici ai acesteia, aplicate pe pielea cobailor, singure sau urmate de fototerapie. Utilizate singure, piperina şi două dintre derivatele acesteia au reuşit să stimuleze pigmentarea până la un maro deschis, în decurs de şase săptămâni.
În asociere cu fototerapie, culoarea obţinută a fost şi mai închisă. Efectele tratamentului au fost mai rapid vizibile decât în cazurile în care s-a utilizat doar fototerapia. În plus, rezultatul cosmetic a fost mai bun, deoarece culoarea a apărut uniform.
Cercetătorii cred că piperina stimulează producţia de celule pigmentare din piele, numite melanocite.