Excesul de greutate contribuie la creşterea riscului de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer, potrivit concluziilor unui studiu ştiinţific care va fi publicat, sâmbătă, de revista britanică The Lancet, informează AFP.
Rezultatele vin în completarea unui studiu publicat în octombrie 2007 de World Cancer Research Fund International, care stabilea că "menţinerea unei greutăţi normale pe tot parcursul vieţii ar putea fi una dintre principalele metode de a preveni cancerul".
Andrew Renehan (Universitatea din Manchester, Marea Britanie) şi colegii săi au trecut în revistă 141 de studii - totalizând 282.000 de cazuri - pentru a încerca să determine consecinţele unei creşteri a indicelui de masă corporală (IMC - greutatea împărţită la dublul înălţimii) asupra riscului de a dezvolta 20 de tipuri de cancer.
Specialiştii vorbesc de exces ponderal atunci când IMC se situează între 25 şi 30. Dacă IMC depăşeşte 30, atunci se vorbeşte despre obezitate.
Cercetătorii au demonstrat că o creştere de 5 puncte a IMC (corespunzătoare unei creşteri în greutate de aproximativ 15 kg la bărbaţi şi de 13 kg la femei) contribuie, în cazul bărbaţilor, la mărirea cu 52% a riscurilor de cancerului esofagian, cu 33% a riscurilor de cancer tiroidian şi cu 24% a probabilităţilor de cancere la colon şi renal.
În ceea ce priveşte femeile, o creştere cu 5 puncte a IMC-ului măreşte cu 59% riscul de cancere uterin şi la vezica biliară, cu 51% riscul de cancer esofagian şi cu 34% riscul de cancer renal.
Cercetătorii au mai descoperit asocieri mai puţin importante între creşterea IMC-ului şi cancerele rectal şi al pielii, în rândul bărbaţilor, şi tiroidian şi de colon, în rândul femeilor. De asemenea, creşterea în greutate este asociată cu leucemia, mielomul multiplu şi limfomul malign non hodgkin.
Cercetătorii sunt de părere că, în măsura în care proporţia fumătorilor - tabagismul era considerat principala cauză a apariţiei cancerului în ţările dezvoltate - tinde să se diminueze, excesul ponderal ar putea să devină cel mai important factor de risc asociat cu cancerul.