Cele mai frecvente dureri de spate şi deformări ale coloanei vertebrale apar ca urmare a poziţiei necorespunzătoare la birou .
Orele prelungite petrecute la birou, în faţa calculatorului, şofatul pe distanţe lungi sau statul în picioare pot declanşa durerile de spate. Medicii ne avertizează că ignorarea acestor dureri poate determina în timp deformări ireversibile ale coloanei vertebrale.
Statisticile arată că, la ora actuală, peste 80% din populaţia lumii se confruntă cu dureri de spate. Cele mai multe "victime" ale poziţiei nepotrivite sunt persoanele cu vârste peste 18 ani. Însă durerile de spate pot apărea şi în copilărie.
"Durerile de spate la copii apar din cauze congenitale şi sunt accentuate la efort", ne-a spus dr. Gheorghe Burnei, medic ortoped, Spitalul "Marie Curie" din Capitală.
O pauză de 15 minute la fiecare oră
În ceea ce priveşte durerile de spate la adulţi, cele mai multe au drept cauză o ţinută necorespunzătoare a corpului. "Persoanele care lucrează la birou trebuie să facă o pauză de 15 minute, o dată la patru ore, şi să îşi schimbe poziţia la fiecare oră.
În pauză este bine să se facă o plimbare sau exerciţii fizice. Acestea sunt menite să menţină tonusul muscular şi poziţia normală a coloanei vertebrale", ne-a spus dr. Gheorghe Burnei. Medicii spun că mişcarea are rolul de a întreţine, în bune condiţii, discurile vertebrale, muşchii, ligamentele, tendoanele şi articulaţiile.
Aerobic şi mişcări de întindere a spatelui
Cele mai frecvente exerciţii recomandate persoanelor care se plâng de dureri de spate sunt cele de aerobic, de întindere pentru spate şi de întărire a musculaturii. Mişcările de extensie a braţelor (balansarea în sus şi în jos), fandări, extensia posterioară a braţelor întinse lateral (tragerea umerilor înapoi), mişcările de flexie şi de extensie (genuflexiuni) sunt câteva dintre exerciţiile care pot fi făcute în orice spaţiu.
Pentru cei care au muncă de birou sunt indicate rotiri ale umerilor pentru detensionarea muşchilor, precum şi mişcarea capului în părţile laterale ale corpului şi aplecarea acestuia spre zona pieptului. În timpul exerciţiilor, inspiraţi adânc şi ridicaţi umerii. Relaxaţi-vă şi lăsaţi-i să cadă. Repetaţi exerciţiul de trei ori. Pentru lucrarea părţii superioare a spatelui, încrucişaţi braţele şi apucaţi cotul membrului în extensie, întinzând umărul şi partea superioară a spatelui. Un alt exerciţiu recomandat este acela de întindere a mâinii, benefic pentru articulaţie şi antebraţ.
Mişcările de aerobic sunt foarte eficiente pentru spate, dar şi pentru inimă.